Italija pooštrila uvjete za ulazak u zemlju

Nove mjere

Italija pooštrila uvjete za ulazak u zemlju
Italija (foto: Sputnik / Alexander Vilf)

Italija je pooštrila uvjete za ulazak u zemlju i naljutila Bruxelles – ali strah od omikrona je jači u zemlji gdje je od covida-19 obolio svaki šesti stanovnik, a umrlo ih je 135.049.

Ministar zdravstva Roberto Speranza je, uz saglasnost ministra vanjskih poslova  Luigija Di Maia, potpisao odluku po kojoj se od danas mijenjaju uvjeti samo za osobe koje su u 14 dana prije ulaska u Italiju boravile u drugim članicama Evropske unije ili prošle kroz njih.

Do utorka im je za ulaz u Italiju bila dovoljna važeća covid potvrda, makar na bazi negativnog brisa. Od srijede pa do kraja januara i oni koji su uredno vakcinisani i koji imaju covidu potvrdu moraju se svejedno podvrgnuti testu brisom prije nego krenu put talijanskoga graničnog prijelaza, na kopnu, odnosno u morskoj ili zračnoj luci. Osobe koje nisu vakcinisane, a test im je negativan, svejedno moraju ostati pet dana u karanteni nakon ulaska u Italiju.

Izuzeta su od karantene samo djeca do 12 godina, pod uvjetom da su oba roditelja uredno vakcinisana protiv covida. Ako je vakcinisan samo jedan, i drugi nevakcinisan roditelj i dijete moraju u karantenu.

Za one koji dolaze iz zemalja izvan Evropske unije ostaju na snazi iste još strože odredbe kao i dosad.

Potpredsjednica Evropskog povjerenstva Věra Jourová zahtijeva od Italije da "objasni taj svoj izbor". Sinoć je izjavila da "države, kada uvode dodatne uvjete ili postrože norme, kao u slučajevima Italije i, možda, Portugala, moraju to opravdati na temelju realnog stanja." Ona je to danas stavila na dnevni red Evropskog povjerenstva jer "te individualne odluke pojedinih država miniraju povjerenje građana u pravilo da uvjeti moraju biti jednaki svugdje u Uniji".

Naime, mnogo je vremena utrošeno u dogovor o evropskoj covidskoj propusnici koji predviđa da građani Unije mogu po njoj putovati slobodno, bez ograničenja, ako su vakcinirani, ili imaju svjež negativan nalaz brisa, ili su preboljeli covid-19.

Ta propusnica, rekla je Jourová, "nije mrtva. Ona je jedan od najuspješnijih projekata Unije posljednjih godina je osobama olakšala putovanje, turizmu preživljavanje, a uslugama trajanje." Izrazila je bojazan da će odluke poput talijanske, na koje države imaju pravo, "usmrtiti propusnicu".

Jučer je talijansko Ministarsko vijeće produljilo izvanredno stanje u zemlji sve do 31 marta, probivši za dva mjeseca maksimalno dopustivo trajanje tog stanja. Zbog toga nakon kraja januara kada se navršavaju dvije godine izvanrednog stanja, nije za nj više dovoljna vladina odluka, nego je nužan vladin dekret sa zakonskom snagom, koji ostaje na snazi samo ako ga Parlament potvrdi i tako pretvori u ordinarni zakon. (Jutarnji.hr)

Pročitajte više: Crna Gora uvodi strože mjere nakon najviše novozaraženih u posljednja dva mjeseca

Pratite nas na Facebook akter.ba- Italija pooštrila uvjete za ulazak u zemlju, u Bruxellesu bijesni

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori