Italija planira napušteni zatvorski otok pretvoriti u turističku atrakciju

Napušteni vulkanski otok koji se nalazi u Tirenskom moru, a na kojem se prije 56 godina nalazio funkcionalan zatvor, italijanske vlasti planiraju pretvoriti u turističku atrakciju koja će za posjetioce biti otvorena do 2025. godine.

U novom naporu da podstaknu turizam u regiji Ventotene, vlasti kažu da će obnoviti i oživjeti otok pretvarajući ga u muzej na otvorenom, prenosi CNN.

Poput kalifornijskog Alcatraza, Italija će od napuštenog zatvorskog otoka napraviti turističku atrakciju. Prema planu zatvorska pekara bit će pretvorena u kafić, a fudbalska svlačionica u hostel.

Zemlja planira potrošiti 86 miliona dolara "preuređujući" ga u muzej na otvorenom, navodi CNN. Osim predstavljanja prošlosti zatvora, muzej je zamišljen kao akademsko središte koje će ugostiti umjetničke radionice i seminare o Evropskoj unij.

Napušteni vulkanski otok koji se nalazi u Tirenskom moru, a na kojem se prije 56 godina nalazio funkcionalan zatvor, italijanske vlasti planiraju pretvoriti u turističku atrakciju koja će za posjetioce biti otvorena do 2025. godine.

Plan je u ranoj fazi, trenutno službenici osiguravaju otok. Kasnije ovog mjeseca očekuje se da će vlasti raspisati poziv za podnošenje prijedloga za obnovu zatvora.

Izvještaj CNN-a sugeriše da će neke zgrade i područja biti obnovljene sa svojim izvornim funkcijama, dok će druge služiti potpuno novoj namjeni.

Santo Stefano

Kazneno-popravni zavod Santo Stefano dovršen je i otvoren 1795. godine, navodi Atlas Obscura. Zatvor s 99 ćelija vodio se pod strogim centraliziranim vodstvom, dok su kazne bile oštre, a količine hrane oskudne.

Tokom italijanske fašističke vladavine od 1922. do 1943. Godine, zatvor se uglavnom koristio za političke disidente poput Sandra Pertinija, koji je kasnije postao italijanski predsjednik.

Trenutno posjetitelji mogu zakoračiti u pregršt otvorenih ćelija, gdje se sa zidova ljušti boja i vrata vise na šarkama.

Prema izvještaju CNN-a cilj vlasti je oporavak i očuvanje zgrada i dijelova otoka "ekološkim pristupom koji uzima u obzir jedinstvenost prirodnog staništa".

Vlasti se nadaju da će obnova Santo Stefana povećati turističku privlačnost Ventotenea. Već turističko odredište, prepoznatljivo je mjesto za izlete brodom i posmatranje zalazaka sunca.

Također, u Ventoteneu posjetitelji već mogu spavati u bivšim kućama zatvorenika, sada obojenim u žutu i ljubičastu boju, i jesti u menzama na seoskom trgu u blizini zamka Bourbon.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori