Istraživanje: Veliki broj onih sa simptomima prehlade zapravo ima koronavirus

Koronavirus

Veliki broj onih sa simptomima prehlade zapravo ima koronavirus
Foto: Freepik

Britanski naučnici upozoravaju da je vrlo izgledno da su koronavirusom zaraženi svi oni koji istovremeno imaju upalu grla, curenje iz nosa i glavobolju.

Ovo je utvrđeno na osnovu informacija građana o njihovom zdravstvenom stanju. Za polovinu od njih, koji imaju simptome prehlade, je procijenjeno da zapravo imaju koronavirus.

BBC piše da se u Velikoj Britaniji prošle sedmice desila eksplozija u broj pozitivnih na virus, a kao razlog za to su istakli omikron soj. Više od 100.000 osoba dnevno se registruje kao pozitivno na virus. Većina njih ima blaže simptome, a neki uopće nemaju simptome.

Ipak, postoje oni koji imaju teške simptome, a dominantno su to oni koji nisu vakcinisani protiv koronavirusa.

Prof. Tim Spector je predvodio istraživanje o tome koliko je izgledno da koronavirus imaju oni koji imaju simptome prehlade.

"Većina onih koji su zaraženi omikron sojem osjećaju simptome prehlade, kao što su upala grla, curenje iz nosa i glavobolja. Da biste to znali dovoljno je da pitate onoga ko je imao takvo iskustvo", obrazložio je Spector.

U Velikoj Britaniji je ranije ove sedmice prvi put od početka pandemije tokom jednog dana registrovano više od 100.000 pozitivnih na koronavirus, prenosi BBC.

Pročitajte više: Broj novozaraženih koronavirusom u Australiji prvi put premašio 5.000

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)