Inspektorima koji su štitili dilere droge 13 godina zatvora

Inspektore za suzbijanje trgovine narkoticima CJB Banja Luka Srđana Radulovića i Ognjena Stijaka na ukupno 13 godina i devet mjeseci zatvora

Okružni sud u Banjoj Luci osudio je bivše inspektore za narkotike CJB Banja Luka Srđana Radulovića i Ognjena Stijaka na ukupno 13 godina i devet mjeseci zatvora zbog trgovine drogom i drugih krivična djela.

Inspektorima koji su štitili dilere droge 13 godina i devet mjeseci zatvora

Organizator grupe

U ponovljenom postupku Radulović je kao organizator kriminalne grupe osuđen na jedinstvenu kaznu od osam i po godina, a Stijak je kao član te grupe osuđen na pet godina i tri meseca zatvora, što je praktično već odležao. Izrečena im je i mjera zabrane obavljanja dužnosti od najmanje pet godina. U odnosu na raniju presudu Raduloviću je kazna umanjena za pola godine, dok je Stijaku ostala ista.

U presudi se navodi da su Radulović i Stijak od 2011. do oktobra 2013. Godine formirali kriminalnu grupu koja je u Banjoj Luci prodavala heroin i marihuanu. Grupu su činili još i inspektor Marko Kovačević, ranije osuđen na šest godina zatvora. Inspektor Slavko Đurić, koji je kao svjedok pokajnik raskrinkrao grupu i dobio šest mjeseci zatvora.

Prema presudi glavni diler heroina bio je Bošnjak, kojeg je Radulović u policijskim evidencijama registrovao kao svog informanta. Drogu je prodavao u banjalučkim kafićima, u centru grada i naselju Obilićevo. S druge strane marihuanu su za inspektore prodavali Damir Čudić i Vladimir Kesić, koji su dobili imunitet od krivičnog gonjenja u zamjenu za svjedočenje. Oni su marihuanu prodavali u naselju Borik i igralištu Osnovne škole "Branko Ćopić".

Vrbovali osumnjičene

U presudi se navodi i da su inspektori štitili svoje dilere, dok su druge vrbovali da rade za njih. Kada na to nisu pristajali prema njima su primjenjivali silu i incirali njihovo krivično gonjenje. Svojim dilerima su, kako se navodi, prebacivali dio droge koje su zaplijenili u policijskim akcijama. U presudi se navodi da je grupa rasprodala heroin za iznos od oko 100.000 KM, te marihuanu za iznos od oko 17.000 maraka.

Osim za trgovinu drogom Radulović je osuđen i za iznuđivanje iskaza od osumnjičenih, te falsifikovanje zapisnika o pretresima u kojima je potpisivao svjedoke koji uopšte nisu prisustvovali pretresima. I Stijak je osuđen za falsifikovanje zapisnika, dok mu je po jednoj tački optužba odbijena zbog apsolutne zastare.

IZVOR: AVAZ

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori