Indeks proizvođačkih cijena u eurozoni u maju porastao za 1,3 posto

Indeks proizvođačkih cijena mjeri nivo cijena u veleprodajnoj ili proizvođačkoj fazi. Temelji se na cijenama određenog broja proizvoda.

Indeks proizvođačkih cijena (PPI) u eurozoni porastao je za 1,3 posto u maju u odnosu na prethodni mjesec, javlja Anadolu Agency (AA).

Evropski zavod za statistiku (Eurostat) objavio je podatke o PPI-u Evropske unije (EU) i eurozone za maj ove godine. Prema najnovijim podacima, Indeks proizvođačkih cijena u EU porastao je za 1,4 posto u maju u odnosu na prethodni mjesec. Stopa porasta u odnosu na isti period prošle godine iznosi 9,6 posto.

Indeks proizvođačkih cijena je u maju sa 5,3 posto najviše porastao u Irskoj, Danskoj za 3,3 posto te u Finskoj za 2,6 posto na mjesečnoj osnovi.

Indeks proizvođačkih cijena mjeri nivo cijena u veleprodajnoj ili proizvođačkoj fazi, a temelji se na cijenama određenog broja proizvoda. Eurozona je monetarna unija 19 država članica EU. Riječ je o onima koje su usvojile euro kao svoju primarnu valutu i jedino zakonsko sredstvo plaćanja.

Eurozona je monetarna unija 19 država članica EU. Riječ je o onima koje su usvojile euro kao svoju primarnu valutu i jedino zakonsko sredstvo plaćanja.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori