Inat Kuća Sarajevo – Evo našeg prijedloga za vikend!

1878. godine, Austro-Ugarska preuzela je kontrolu Bosne i Hercegovine putem Ugovora iz Berlina. Odmah su krenuli u realizaciju svog dugogodišnjeg plana. Dio njihovog plana uključivao je pretvaranje Sarajeva u uzornu koloniju u kojoj bi se moderne prakse urbanističkog planiranja i nove tehnologije mogle testirati za upotrebu u cijelom carstvu. Inat Kuća

Međutim, prvo bi morali svladati neočekivanu prepreku: jednog tvrdoglavog starca!

Kao dio preuređenja Sarajeva, austrougarski gradski zvaničnici započeli su izgradnju 1892. godine na veličanstvenoj novoj gradskoj vijećnici. Zgrada je zamišljena da pokaže veliku snagu i moć, kao i integrirani dio novog gradskog tramvajskog sistema. Njihov prvi zadatak bio je čišćenje zemljišta za izgradnju građevine.

Nakon što su srušili nekoliko kuća koje bi im bile na putu, naišle su na problem. Stariji bosanski kolega po imenu Benderija odbio je pristati na uništavanje svoje kuće. Odbio je čak i nakon što mu je ponuđeno više novca nego što je vrijednost imovine. Bez zemljišta ispod njegove kuće ne bi bilo načina da se gradska vijećnica izgradi na željenoj lokaciji, tik uz rijeku Miljacku. Uslijedili su dugi pregovori između starca i grada sve dok konačno, 1895. godine, nije pristao prodati svoju imovinu po ekstravagantnoj cijeni vreće zlatnih dukata. Međutim postojao je samo jedan uslov: vlasti bi morale preseliti njegovu kuću iz osmanskog doba, ciglu po ciglu, i obnoviti je s druge strane rijeke.

Benderija je uspio; u popularnom prikazu priče, starac je svaki dan selidbe provodio sjedeći nasred obližnjeg mosta, pušeći cigarete i pažljivo posmatrajući radnike kako prenose svaku ciglu preko rijeke. Kad je kuća konačno obnovljena, dobila je prikladno ime Inat Kuća ili Kuća inata. 

Danas ovaj ponosni simbol bosanske tvrdoglavosti ima praktičniju svrhu: pretvoren je u bosanski restoran 1997. godine.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori