Hurme i zdravlje: Potiču probavu, snižavaju visok pritisk, smanjuju bol…

Zdravlje

Zovu ih “najzdravijim voćem na Zemlji”

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih dobrobiti zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem na Zemlji. Posebno su značajne vegetarijancima s obzirom na to da sadrže neke tvari koje su važne za normalno funkcioniranje organizma, a ne mogu se lako pronaći u namirnicama biljnog porijekla. 

Hurme su u našim krajevima dostupne kao sušene i tvrde. Također se mogu naći i sveže hurme . Veoma su mekane, slatke i tope se u ustima. Bez obzira na to koju vrstu hurmi konzumirate, vaš organizam će vam biti zahvalan, a u nastavku teksta doznajte zašto.

FOTO: Shutterstock

Vitamini su u hurmama prisutni u malim količinama. Prije svega sadrže lutein i zeaksantin, tzv. vitamine na oči. Lutein i zeaksantin se ubrajaju u skupinu karotenoida. Djeluju kao antioksidansi koji štite retinu (mrežnicu oka) od mogućih oštećenja izazvanih svjetlom.

FOTO: Shutterstock

Hurme sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao “hrana za mozak”. Upravo zbog toga se hurme preporučuju u prehrani osoba koje se bave intelektualnim radom. Hurme mozgu i mišićima brzo daju potrebnu energiju s obzirom na to da sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza.

Hurme su bogat izvor željeza. Njihova svakodnevna konzumacija je odlična preventiva protiv anemije, ali i terapija onima kojima nedostaje zaliha željeza. 100 g hurmi sadrži oko 10 % preporučene dnevne vrijednosti željeza.

Hurme su “zdravi slatkiš”

Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Dovoljno je pojesti 2 3 hurme i više nećete imati želju za čokoladom ili nekim drugim slatkišem.

Hurme su bogate proteinima, koji nam pomažu da ostanemo u formi te da održavamo naše mišiće snažnima. Velik broj profesionalnih sportista konzumira nekoliko hurmi dnevno kako bi priskrbili svojim mišićima zadovoljavajuću razinu proteina.

Hurme potiču probavu. Osobe koje imaju problema sa zatvorom definitivno bi trebale razmisliti o konzumaciji hurmi s obzirom na to da one djeluju pogodno na rad probavnog sustava.

Hurme i liječenje visokog krvnog pritiska, hurme mogu pomoći u smanjenju visokog krvnog pritiska zbog relativno visokog postotka magnezija. Redoviti korisnici datulja ističu kako su se uz datulje u potpunosti riješili lijekova za regulaciju pritiska

Hurme su prirodni lijek za smanjenje boli. Budući da su bogate magnezijem, hurme djeluju protuupalno, ublažavaju bolove i smanjuju oticanje.

Pročitajte i ovo: Recept: Čokoladne hurme sa orasima-neodoljivo

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)