Stožer ukida gotovo sve covid mjere i covid potvrde

Hrvatska

Ukidanje ograničenja radnog vremena i covid-potvrda za sva mjesta i događaje osim u sustavu zdravstva i socijalne skrbi dio su novog paketa popuštanja mjera o kojem trenutno raspravljaju Nacionalni stožer civilne zaštite i epidemiolozi, piše Jutarnji list. Zasad je to neslužbena informacija, a do Uskrsa bi popuštanje mjera trebalo biti usuglašeno i službeno definirano.

Ugostitelji se vraćaju u pretpandemijsko doba

Navodno bi se gotovo potpuno ukinule mjere vezane za ograničenje broja osoba i u zatvorenim prostorima i na otvorenom. Covid-potvrde više ne bi bile potrebne, dok bi mjere na državnim granicama vjerojatno ostale kakve su sada, a u skladu s odlukama Europske unije.

Što se tiče nošenja zaštitnih maski, zasad prevladava stav da bi ostala obveza u zatvorenim prostorima gdje obično bude puno ljudi, poput trgovina i vozila javnog prijevoza. No, izgledno je da će na radnim mjestima, gdje je trenutno obvezno nošenje maski ako nije moguće održati propisani razmak, postati samo preporuka. Slično bi bilo i za nošenje maski u kinima i kazalištima. Jutarnji piše da je sve izglednija i mogućnost da se ugostiteljima ponovno omogući rad punim kapacitetima, kao u pretpandemijskom razdoblju i da se ukinu obavezni razmaci među stolovima.

‘Trenutak koji omogućava veće ublažavanje mjera’

”Smatramo da je ovo trenutak koji omogućava veće ublažavanje mjera, i to iz više razloga. Prvo su tu pokazatelji iz bolnica, odnosno pad broja hospitaliziranih i osoba na respiratorima. Također, bilježimo i pad broja novozaraženih, a svemu u prilog ide i sve ljepše vrijeme i činjenica da će građani sve više vremena provoditi na otvorenom”, kazao je neimenovani sugovornik Jutarnjeg lista. (GPmaljevac)

Pročitajte više: Hrvatska: Opet poskupjelo gorivo, na nekim pumpama litra dizela košta čak 3,85 KM

Pratite nas na facebookakter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori