Gubitak ljubimca može biti zaista težak: Evo kako se nositi s tim

The pretty girl embarcing cat and dog
Foto: Freepik.com

Veze koje stvaramo s našim kućnim ljubimcima su zaista čvrste. Njihova ljubav prema nama je nesalomljiva i oni mogu da nam omoguće da se osjećamo bolje čak i u najgorim danima. Upravo to je razlog zbog kojeg gubitak kućnog ljubimca jeste mnogo težim.

Pročitajte kako biste saznali više o snazi ​​odnosa s kućnim ljubimcima, kao i o koracima kako se možete nositi s tako razornim gubitkom, ako i kada se dogodi.

Moć odnosa kućnih ljubimaca

Tuga zbog gubitka krznenog prijatelja može biti neodoljiva. To je izuzetno osjetljiva situacija za bilo koga.

Smrt je nažalost prirodni dio života. Zato je važno biti iskren. Dopustite sebi i svojoj porodici da tuguje. Gubitak kućnog ljubimca može biti taumatično vrijeme- Nema razloga da očekujete da „krenete dalje“ odmah. Dajte sebi vrijeme za tugovanje! Napravite mjesta za izražavanje svojih osjećaja. Nema sumnje da će vas gubitak kućnog ljubimca rastužiti. Očaj, krivnja i druge emocije mogu se pojaviti. Umjesto da pokušavate da budete jaki i odbacite svoja osjećanja, dopustite sebi da ih izrazite. Vođenje dnevnika u ovo kritično vrijeme može biti od pomoći.

Potražite podršku! Povežite se s prijateljima ili rođacima. To može značajno uticati na vaše emocionalno blagostanje nakon gubitka ljubimca. Ne bojte se pružiti ruku! Ukoliko to bude potrebno, razgovarajte i s terapeutom. Osjećaji tuge mogu prerasti u depresiju. Neki psihoterapeuti također su specijalizovani za rad u ovoj oblasti. Mogu vam pomoći da razumijete svoje osjećaje i da ih prihvatite.

Polako krenite naprijed

Oporavak od gubitka ljubimca također ovisi o dodatnim koracima koje poduzimate. Pokušajte nešto od navedenog!

Napravite knjigu uspomena ljubimca. Vjetovatno u svom telefonu, računaru ili društvenim mrežama iamte brojne fotografije svog ljubimca. Kreirajte opipljivu memorijsku knjigu koja može biti utješnija od digitaliziranih predmeta. Osim toga, sam čin izrade može vam pomoći da prigrlite uspomene i pretvoriti ih u čin zdravog zatvaranja.

Pomozite drugim kućnim ljubimcima. Volontirajte u lokalnom skloništu ili dobrotvornoj organizaciji za životinje. To će vam omogućiti da se osjećate dobro, posebno ako to radite u ime svog ljubimca. Organizacije za životinje uvijek traže pomoć, uključujući šetanje pasa, maženje mačaka, čišćenje sanduka, administrativne poslove i još mnogo toga.

Kako znati kada je vrijeme za novog ljubimca?

U početku se može činiti dobrom idejom izbrisati tugu i druge negativne emocije tako što ćete starog ljubimca zamijeniti onim kojeg ste izgubili. Međutim, obično se ne preporučuje da novog ljubimca nabavite odmah nakon razornog gubitka. Razlog je upravo što niste dali sebi dovoljno prostora i vremena da tugujete. Za neke to može potrajati mjesecima. Drugima će možda trebati i nekoliko godina. Imajte na umu da ne postoji vremenski raspored za prevladavanje smrti vašeg ljubimca. Možda ga nikada nećete u potpunosti preboljeti i to je normalno. Uvođenje novog ljubimca u vaš dom je velika odluka s kojom ne treba žuriti.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)