Francuski senat izglasao zabranu hidžaba na sportskim takmičenjima

Francuska

Francuski senat glasao je za zabranu nošenja hidžaba na sportskim takmičenjima, uz obrazloženje da je na terenu neophodna neutralnost.

Gornji dom parlamenta izglasao je kasno u utorak izmjene predloženog zakona koji propisuje da je nošenje “upadljivih vjerskih simbola zabranjeno” u sudjelovanju na događajima i natjecanjima koje organiziraju sportski savezi.

U tekstu, senatori su jasno naveli da amandman cilja na zabranu „nošenja vela na sportskim takmičenjima“. Naveli su da marame za glavu izlažu sportistkinje riziku po sigurnost tokom nastupa.

Amandman koji je predložila krajnje desna grupa Les Republicains, a kojem se protivi francuska vlada, usvojen je sa 160 glasova za i 143 protiv. Komisija koju će činiti članovi Senata i donjeg doma parlamenta, sada treba pronaći kompromis za tekst prije nego što bude objavljen, što znači da amandman i dalje može biti poništen.

Nejasno je da li bi zabrana bila na snazi tokom Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

Organizacioni komitet Igara nije odgovorio na upit za komentar.

Macronovo privlačenje desničara u izbornoj godini

Glasanje je uslijedilo godinu nakon što su zastupnici u donjem domu parlamenta odobrili zakon o jačanju nadzora nad džamijama, školama i sportskim klubovima u nastojanju da sačuvaju Francusku od „radikalnih islamista“ i promoviraju „poštovanje francuskih vrijednosti“, jedan od glavnih projekata predsjednika Emmanuela Macrona.

Francuska je u posljednjih nekoliko godina bila pogođena nizom napada.

Kritičari tvrde da je zakon Macronov pokušaj da privuče desničarske glasače uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora.

U amandmanu, senatori su rekli da je svaki građanin slobodan da praktikuje svoju religiju, ali insistiraju da se trebaju suzdržati isticanja svojih razlika.

Francuska fudbalska federacija ranije je zabranila igračicama da nose hidžab u zvaničnim utakmicama u svim takmičenjima koje organizuje.

Pročitajte više: Francuska: Nasilje na ulicama (VIDEO)

Pratite nas na Facebook akter.ba - Francuski senat izglasao zabranu hidžaba na sportskim takmičenjima

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori