Charles Leclerc: Ferrari s novim automobilom napravio “prilično dobar korak”

_117313970_gettyimages-1270979087
Foto:cnn.com

Charles Leclerc kaže da je Ferrari napravio "prilično dobar korak" sa svojim automobilom iz 2021. godine. Priznaje da je prerano govoriti o tome koliko dobro mogu nastupiti.

Ferrari je imao najgoru sezonu u posljednjih 40 godina 2020. godine. Tim je naporno radio na popravljanju svoje glavne slabosti, a to je bila brzina na ravnoj tački.

Leclerc je rekao: "Bilo je puno posla. Prilično smo izgurali“.

"Na papiru uvijek izgleda pozitivno, ali onda trebamo vidjeti kakav su korak drugi napravili."

23-godišnjak je govorio na službenom predstavljanju Ferrarijevog tima prije nove sezone, zajedno s novim saigračem Carlosom Sainzom i direktorom tima Mattijom Binotom.

Ferrari se prošle godine borio s motorom koji je bio isključen nakon što su postigli povjerljivu nagodbu s upravnim tijelom FIA-om, koji je vjerovao da motor za 2019. godinu nije uvijek bio legalan. Ali nije mogao to dokazati. Povrh toga, automobil je imao previše vuče.

Binotto je uvijek poricao da je Ferrari prekršio pravila svojim motorom 2019. godine. Međutim priznao je da je na njegove performanse utjecala serija pojašnjenja pravila prije sezone 2020. godine.

Ferrari su za 2021. godinu izgradili novi motor s ciljem uklanjanja njegovih slabosti.

Binotto je rekao: "Glavno pitanje bila je linearna brzina prošle godine - ne samo snaga, već i snaga i otpor. Puno smo radili na pogonskom agregatu i aerodinamici kako bismo smanjili otpor. I na osnovu onoga što možemo vidjeti razvio popriličnu brzinu na pravcima.

"Očekujem da brzina neće biti toliko važan problem koliko je bila. Nadam se da možemo biti konkurentni. Vjerujemo da je sigurno djelotvornija, kako sa zračne, tako i sa energetske točke gledišta."

Foto: bbc.com

Novi automobil, SF21, nije otkriven pri lansiranju - pokrit će se 10. marta. Dva dana prije početka predsezonskih testiranja u Bahreinu.

Binotto je rekao: "Znamo da 2021. godine trebamo biti bolji. Ono što će se više računati je naša volja za pobjedom. Ne kažem da ćemo pobijediti. Moramo biti realni.“

"Ali želja za pobjedom je naša posvećenost, naša namjera, svjesni da su detalji bitni, odlučnost će biti važna i pokazati napredak. To je ono što očekujem."

Šta vozači očekuju?

Leclerc je postavljen za vođu Ferrarijevog tima nakon dvije izuzetno impresivne sezone 2019. i 2020. godine. Nadmašio je svog bivšeg saigrača, četverostrukog prvaka Sebastiana Vettela.

Monegask je rekao da se u potpunosti oporavio od zaraze koronavirusom u Dubaiju tokom zime i da je vredno radio na daljnjem poboljšanju svojih performansi ove sezone.

"Covid me nije toliko udario", rekao je Leclerc. "Napravio sam neke fizičke testove kako bih se uvjerio da se sve vraća u normalu“

"Nikada nisam bio u [tvornici] Ferrarija [toliko] kao prije ove sezone. Radili smo poprilične testove sa starim automobilom. Osjećam se vrlo spremno.

Radio sam na sličan način kao i ranije, pokušavajući da shvatim koje su moje slabosti prošle godine.

Još uvijek vjerujem da je upravljanje gumama nešto na što bih trebao poraditi. Prošle godine sam se puno poboljšao i nadam se da će ove godine biti još bolji“.

Leclerc je rekao da očekuje odnos s Sainzom koji se Ferrariju pridružio nakon dvije sezone u McLarenu.

"Jasno je da moramo zalagati za tim", rekao je Leclerc. "Carlos želi pobijediti mene, a želim i njega. Pokušat ćemo biti oprezni kada se međusobno borimo na stazi.

Ono što je najvažnije je da razdvojimo ono što se događa na stazi i izvan staze. To je tanka linija koju svaki suigrač mora pronaći. Carlos je vrlo konkurentan, ali i ovdje je u korist ekipe, kao ja, i na tome ćemo morati pametno igrati. "

Sainz je rekao da je očekivao da će mu biti "teško" pobijediti Leclerca u svojoj prvoj sezoni u Ferrariju, dok nalazi noge.

Ali dodao je: "Za pet godina cilj mi je biti svjetski prvak. Vjerujem da je Ferrari pravo mjesto za to. Treba nam samo malo vremena da to ostvarimo."

Šta je sa sprint trkama?

F1 se načelno složio da ove sezone isproba kraće sprinterske trke subotom na tri trke kao način postavljanja mreže za veliku nagradu.

Oba vozača Ferrarija oprezno su pozdravila plan, sve dok on nije umanjio vrijednost glavne trke u nedjelju.

Sainz je rekao: "Dok to ne pokušamo, nikada nećemo saznati. Veoma je važno da grand prix ne gubi vrijednost. Pomalo je opasno da ponekad mogu biti dva pobjednika iz vikenda grand prixa. Sigurno je da postoji samo jedan pobjednik. Ali ako postoji godina da ga isprobate, to je 2021. "

Njihova razmišljanja odjeknula su razmišljanjima vozača Red Bulla Maxa Verstappena i Sergia Pereza kada su ih u četvrtak pitali o toj temi.

Binotto je rekao da je Ferrari načelno podržao tu ideju, ali da se detalji plana još uvijek razrađuju.

Sezona 2021. počinje Velikom nagradom Bahreina 28. marta.

By Andrew BensonChief F1 writer

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori