Evropljani u strahu zbog poskupljenja plina

Evropljani u strahu zbog poskupljenja plina
Foto: Shutterstock

Cijene plina u Evropi porasle su u utorak za više od 30 posto. To je dodatno podiglo zabrinutost oko troškova grijanja domaćinstava jer su zalihe koje u Evropu obično stižu iz Sibira nastavile da pritiču na istok 15. dan zaredom.

Kremlj je u više navrata negirao da koristi ogromne ruske gasne resurse da okrene šraf Evropi. Nakon što se gas koji dolazi kroz gasovod Jamal-Evropa okrenuo tri dana prije Božića.

Podaci sa mjernog mjesta Mallnow, na njemačko-poljskoj granici, u utorak su pokazali da je protok gasa prema istoku povećan. Pri tome su količine dostigle skoro 9,9 miliona kilovat sati na sat (kWh/h), u poređenju sa 5,8 miliona ranije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je prošlog mjeseca da Njemačka preprodaje ruski gas Poljskoj i Ukrajini. To je umjesto da ublaži pritiske na cijene. Okrivljujući njemačke uvoznike gasa za preokret tokova i skok cijena. Njemačka vlada odbila je komentarisati Putinove izjave.

Referentni holandski gasni ugovor za prvi mjesec porastao je za 32 posto na 95,20 eura (79,40 funti) po megavat satu (MWh) do utorka popodne. To je dok je ugovor za dan unaprijed porastao za 29 eura na 95,50 MWh.

Referentna vrijednost za veleprodaju prirodnog plina u Velikoj Britaniji porasla je 38 posto na 236 penija po banji.

Evropa je u središtu energetske krize od prošle godine. Kada je ukidanje restrikcija zbog covid-19 postavilo ogromne zahtjeve za iscrpljene zalihe prirodnog plina.

Referentne cijene su se više nego učetvorostručile od januara 2021. Vršeći pritisak na potrošače i kompanije i prijeteći ekonomskom oporavku regije.

U Velikoj Britaniji, dobavljači energije su upozorili da bi prosječni računi za plin mogli porasti na više od 2.000 funti godišnje u aprilu. Tada se gornja granica cijena revidira naviše, čime se vrši pritisak na vladu da djeluje na snižavanje cijena zbog krize troškova života.

Očekivanja za hladnije vrijeme u Evropi doprinijela su pritisku za povećanje cijena. Ali su niski tokovi ruskog gasa bili glavni pokretač, rekao je trgovac, piše The Guardian.

OPEC+ kartel zemalja proizvođača nafte odlučio je da nastavi sa planovima za povećanje proizvodnje, signalizirajući njihov optimizam da će omikron varijanta covid-19 imati samo kratkoročni uticaj na globalni rast.

23-člana alijansa, koju predvode Saudijska Arabija, članica OPEC-a, i Rusija, koja nije članica, pridržavala se plana za skromno povećanje proizvodnje za 400.000 barela dnevno u februaru.

Povećanje je dio postepenog ukidanja smanjenja proizvodnje od 10 miliona barela dnevno 2020. godine. To je jer su putovanja i transport dramatično usporili.

Nafta Brent porasla je za 50 posto prošle godine kako je globalna ekonomija počela da se oporavlja od loše 2020. godine i ojačala je u prvim danima 2022. do sada, trgovajući 2 posto iznad 80 dolara (59 funti) u utorak.

Sjedinjene Države pozvale su OPEC i njegove saveznike, predvođene Rusijom, da povećaju proizvodnju. To je kako bi pomogli u održavanju ograničenja cijena kako ne bi umanjili rastuću potražnju za gorivom.

Dok su se zemlje koje proizvode naftu odlučile za sporije povećanje nego što su Sjedinjene Države zahtijevale, svako povećanje količine sirove nafte koju pumpaju ukazuje na uvjerenje da omikron ne uzrokuje pad potražnje za gorivom.

U tehničkom izvještaju, OPEC je naveo da će varijanta biti "blaga i kratkotrajna" i optimistična u pogledu ekonomskih izgleda.

"Ovo je dodatak stabilnim ekonomskim izgledima kako u naprednim tako iu zemljama u razvoju", navodi se u izvještaju Zajedničkog tehničkog komiteta.

Izvor: klix.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori