Evo zašto trebate dekorisati svoj prostor biljkama!

pexels-designecologist-1005058
FOTO: Designecologist, Pexels

Sve više težimo povratku prirodi i korištenju što više prirodnih sastojaka i elemenata u svakodnevnom životu. Upravo zato mnogi se odlučuju za biljke u svom domu. One su odličan dekor, a potrebno je znati kako da ih uzgajate i održavate. Biljke ne moraju nužno biti skupe, što je jedan veliki plus. Evo zašto trebater dekorisati svoj prostor biljkama!

1. Psihološki

Biljke u vašem domu mogu imati ogromne benefite, ne samo estetske svrhe. Mnoga istraživanja pokazala su da biljke utiču na naš mozak i čine da se osjećamo opušteno. Zeleniš u vašem domu donosi osjećaj blagostanja i više optimizma. Biljke su idealne za one čiji je nivo stresa, anksioznosti i depresije visok. dekorisati

2. Kognitivni

Teoretski, biljke pojačavaju naše mentalne sposobnosti poboljšanjem koncentracije i pamćenja. Upravo to dovodi do boljeg postizanja ciljeva. Dolazi do povećanja pažnje i svijesti, donoseći mir i harmoniju.

3. Čišći zrak

Jasno nam je da biljke pročišćavaju zrak. Čak i sobne biljke mogu da poboljšaju kvalitet vazduha. Biljke smanjuju nivo ugljendioksida, a povećavaju nivo kisika. Ugljendioksid čini da se osjećamo pospano, te će pročišćeni zrak na nas ostaviti utisak da smo puni energije. U velikoj mjeri biljke smanjuju nivo toksina iz kućne prašine.

Ponekad se zna desiti da je vazduh u zatvorenim prostorima zagađeniji od vanjskog. Zvuči nevjerovatno, ali je istina! Zato čuvamo biljnu oazu u svom domu.

4. Estetske svrhe!

Biljke su odličan komad za dekoraciju našeg doma! Bez previše napora donose život u naš dom i čine ga zanimljivim. Ukrašavanje doma biljkama može biti vrlo jednostavno. One su svestrane i lako se mogu uklopiti u bilo koji prostor vašeg doma. Budite samo spremni da im poklonite svoju pažnju i ljubav kako bi izrasle u zdrave biljke.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori