Evo zašto je toaletni papir uglavnom bijele boje?

Hemičarka objasnila proces proizvodnje

Prvo, važno je razumjeti kako se proizvodi toaletni papir. Proizvodi se od celuloznih vlakana koja dolaze ili direktno iz drveća ili od recikliranog papira, navodi hemičarka Džesika Kert.

Vlakna se miješaju sa vodom kako bi se dobila kaša. Proizvodnja toalet papira ima dva osnovna dijela: izrada sirovog papira i njegovo pretvaranje u krajnji proizvod koji kupujete u trgovini, objašnjava Dejvid Oltmir, konsultant koji radi sa fabrikama za proizvodnju toaletnog papira u SAD.

Proizvođači izbjeljuju drvenu pulpu vodikovim peroksidom ili hlorom kako bi ona postala bijela. Ovaj postupak izbjeljivanja više je od pukog estetskog procesa. Naime, tako se uklanja i sastojak poznat kao lignin, pri čemu se omekšava papir.

Ket napominje da su celulozna vlakna takođe prirodno bijela. Međutim, "lijepak" koji ih povezuje je smeđe boje koja se gubi zahvaljujući izbjeljivaču.

Dakle, nije nužno samo proces, već je i sirovina ta koja čini toaletni papir bijelim. Nadalje, ako se toalet papir proizvodi od recikliranog papira, onda se najčešće koristi kancelarijski otpad ili papir za pisce, koji je u osnovi već bijele boje.

Bijela boja toaletnog papira više je konvencionalna nego funkcionalna budući da toaletni papir ne mora nužno biti bijel da bi bio mekan i upijajući.

Ipak, postoje i razne vrste toaletnog papira u nekoj drugoj boji, no Oltmir navodi da toaletni papir u boji povećava troškove proizvodnje rolni.

Većina toaletnog papira u Sjevernoj Americi je bijele boje zbog preferencija potrošača, navodi Ketrin i dodaje da je situacija drugačija u Južnoj Americi i Evropi, gdje toalet papir može i u raznim bojama.

Pročitajte više: Sjećanje na našeg nobelovca: Vladimir Prelog bio je genije i briljantan um

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori