EGIPAT: NISKA PLAĆA LOŠI UVJETI, HILJADE DOKTORA EMIGRIRA

svi žele otići

DOKTORI U EGIPTU svi žele otići
DOKTORI U EGIPTU svi žele otići

U ordinaciji Mohameda, egipatskog urologa koji radi u skromnoj javnoj bolnici u četvrti Imbaba u Kairu, vrata se čak i ne zatvaraju kada pacijent uđe.

Sve to kako ne bi gubili vrijeme. Pacijenti ne smiju sjediti, primaju ih stojeći, a ležanje na nosilima za detaljan pregled pravi je luksuz. U nekom trenutku u sobi je čak nekoliko ljudi u isto vrijeme, a drugi vire kroz vrata. Teško je pratiti koliko pacijenata prođe kroz ordinaciju svakog sata. Mohamed ih brzo jednog za drugim, prepisujući lijekove i izdajući upute. Tako je svaki dan, piše stav.ba.

Popis problema s kojima se egipatski liječnici nose je dugačak, a najveći je niska plaća.

Nova generacija, nedavni diplomci, svi žele otići. Niko ne razmišlja o tome da ostane raditi u Egiptu, osim ako se ne radi o porodičnim razlozima – jada se doktor.

Samo 2022. godine broj egipatskih liječnika koji su obavili postupak kako bi prestali raditi u javnom zdravstvenom sistemu i mogli otići raditi u inostranstvo bio je najmanje 4261, prema podacima ljekarskog sindikata te zemlje. To znači da je dnevno odlazilo u prosjeku 11,5 ljekara, najviše u posljednjih sedam godina. U 2021. broj je već premašio 4000, no u 2016. broj ljekara koji su provodili ovaj proces bio je 1044. Ukupno je u posljednjih sedam godina prema službenim podacima emigriralo više od 21.000 liječnika, no u sindikatu ističu da te brojke ne odražavaju stvarne razmjere egzodusa.

Jedan od glavnih razloga dramatičnog bijega ljekara je opći nedostatak zaštite s kojim se susreću na radnom mjestu, odnosno, nepostojanje zakona o pravnoj odgovornosti za ljekarske pogreške, zbog čega su izloženi pritužbama zbog kojih mogu završiti u zatvoru.

Nedavni slučaj koji je izazvao veliku pažnju jeste slučaj 40-godišnjeg psihijatra Rajaija Wafaija, koji je uhapšen početkom marta i zadržan u preventivnom pritvoru čekajući istragu o smrti jednog od njegovih pacijenata koji se liječio od ovisnosti. Wafai je umro u pritvoru nekoliko dana kasnije, a iako uzrok nije utvrđen, ljekarski sindikat istaknuo je da je bio mučen i da je bilo medicinskog nemara, što Ministarstvo unutrašnjih poslova negira.

Mjesečna plaća ljekara u Egiptu je oko 200 eura a ljekari uglavnom nemaju zdravstveno osiguranje. Sve su to razlozi zbog kojih niko od njih više ne ostje u zemlji nego emigriraju, najčešće u zemlje zaljeva.

Dramatični bijeg ljekara iz Egipta dio je šireg fenomena migracije kvalificiranog zdravstvenog osoblja iz zemalja globalnog juga u bogate zemlje. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) predviđa da će do 2030. globalni manjak stručnjaka u tom sektoru dosegnuti 10 miliona i upozorava da će taj jaz biti posebno izražen u zemljama s niskim i nižim do srednjim dohotkom. U Egiptu je ta nestašica već sada posebno bolna.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti