Džo Bajden čestitao Aleksandru Vučiću Dan državnosti Srbije

UPUTIO MU PISMO

Predsjednik SAD Džo Bajden istakao je da Vučića i Vladu Srbije ohrabruje da nastave da rade na primjeni domaćih reformi, koje su potrebne da bi svim ljudima u Srbiji bile dostupne tekovine demokratije

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) uputio je čestitku predsjedniku Srbije povodom Dana državnosti. Bajden je poručio da Srbija i SAD njeguju dugo partnerstvo. Dodao je ono ukorijenjeno u porodičnim vezama i preko 140 godina dugoj zajedničkoj istoriji. Uključuje dva svjetska rata u kojima su Srbi i Amerikanci bili saveznici.

- U ovom periodu izgradili smo snažne odnose koji su potpora ekonomskom razvoju i koji unapređuju prosperitet srpskog naroda. Pružaju podršku demokratskim institucijama Srbije i vitalnoj ulozi civilnog društva i medija - naveo je Bajden.

Predsjednik SAD istakao je da Vučića i Vladu Srbije ohrabruje da nastave da rade na primjeni domaćih reformi. Koje su potrebne da bi svim ljudima u Srbiji bile dostupne tekovine demokratije. Prema njegovim riječima, te reforme pomoći će da se garantuju održivi razvoj, vladavina prava i privlačna investiciona klima. Što će Srbiju približiti pristupanju EU.

- Usmjerenje Srbije ka EU zavise također od napretka ka punoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, za koju, kao što znate, smatram da mora da bude zasnovana na uzajamnom priznanju - naveo je Bajden, te je poručio da evropska porodica neće biti potpuna bez Srbije i svih njenih susjeda.

Čestitku Vučiću uputio je i predsjednik Kine Si Đinping (Xi Jinping). 

Uz najbolje želje njemu i Vladi Srbije, Si je u svoje i u ime Vlade i naroda Kine, Vučiću uputio najsrdačnije čestitke povodom velikog praznika, ističući da sveobuhvatno strateško partnerstvo dvije zemlje, uz zajedničke napore, održava snažan trend razvoja, saopćeno je iz Pres-službe predsjednika Srbije.

- Međusobno političko poverenje dvije zemlje je čvrsto, praktična saradnja daje bogate rezultate, a tradicionalno prijateljstvo postaje još čvršće kako vreme prolazi. Želim vašoj zemlji mnogo prosperiteta, a narodu sreću i blagostanje - poručio je Si, ističući da se Srbija i Kina međusobno podržavaju po pitanjima od suštinskog interesa.

Izvor: Avaz

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori