Džamiji staroj 179.godina prijeti totalno urušenje ukoliko se hitno ne pristupi rekonstrukciji

Ljubuški

Ovih dana Bosanci i Hercegovci u domovini i dijaspori pokrenuli su akciju prikupljanja sredstava za rekonstrukciju džamije Gožulj, u prelijepom hercegovačkom gradu Ljubuškom. Džamija je sagrađena prije 179 godina i u posljednjem zemljotresu pretrpjela je velika razaranja. Unutrašnji i vanjski dijelovi džamije su mnogo oštećeni kao i minaret džamije. Potrebna je hitna rekonstrukcija kako nebi došlo do totalnog rušenja džamije.

Urgentno je da se što prije počne sa rekonstrukcijom stropova, zidova, prozora, vrata, minareta, ograde.

Urušeni strop džamije

Dzamija je sagrađena od kamena i manjih je dimenzija. Tek 1930.godine džamija je dobila kameni minaret veličine devet metara što je netipično za Hercegovinu jer su do tada u Hercegovini minareti bili drveni.

Ispucani zidovi u džamiji Gožulj

Organizatori koji su pokrenuli akciju uputili su apel svim institucijama i pojedincima da se pridruže akciji kako bi se što prije džamija obnovila.

Svi koji žele učiniti dobro djelo i uključiti se u ovu akciju to mogu učiniti na sljedeći način:

Uplate donacija na mobilepay na broj: 1618KH broj važi samo za Dansku. Bosanci i Hercegovci u Danskoj mogu koristiti navedeni mobilepay broj.

Za dijasporu iz cijelog svijeta omogućeno je doniranje sredstava putem Gofundme na linku:

https://www.gofundme.com/f/podrzimo-renovacija-gozuljske-dzamije-u-ljubuskom?fbclid=IwAR3URkzLtQBmD3tCwpwpS6kor2TFoVZoGUeADuDVa_2RjdjQ-_lKymqQcxU

Humanitarno Udruženje "EL EMIN" iz Jablanice također se priključilo ovom apelu i ustupilo je svoj žiro račun za prikupljanje pomoći iz BiH i devizni za dijasporu Žiro račun broj:1346731007040548 . Devizni račun: IBAN CODE:BA391346731007040548 SWIFT :IKBZBA2XXXX Obavezna je naznaka za Gozuljsku džamiju u Ljubuškom.

Apel za pomoć pri obnovi džamije upućujemo svima onima koji su u mogućnosti da svojim dobrovoljnim prilozima pomognu.

Bosanci i Hercegovci širom svijeta poznati su po dobročinstvu. Uvijek podržavaju sve humanitarne akcije i sa uspjehom ih realizuju. Iskreno se nadamo da će tako biti i ovaj put.

Pratite nas na Facebook Akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori