Hej, šefe, koji ti je vrag? Srećan rođendan Duško Dugouško

Davne 1938. godine, 30. aprila, emitovan je crtani film u kome nestašni zec postavlja sopstvena pravila u šumi.

Duško Dugouško (Bugs Bunny) danas proslavlja 83. rođendan. Rođen u Bruklinu, omiljen širom svijeta, ovaj zec crtana je verzija stand-up komičara. Najveći je crtani lik svih vremena i posjeduje zvijezdu na Holivudskoj stazi slavnih.

Dugouško potiče iz Studija Vorner Bros, gdje su ga izmislili legende Ben Hardavej, Teks Ejveri i Čak Džons.

Prema „vlastitoj“ biografiji rođen je 27. jula 1940. u Njujorku.

Prvi put se pojavio 30. aprila 1938. u filmu „Porky’s Hare Hunt“, ali tek u „Divljem zecu“ (A Wild Hare) iz 1940. postaje figura koju danas poznajemo.

U tom filmu je po prvi put izvirio iz rupe i izgovorio svoju čuvenu rečenicu „Šefe, koji ti je vrag?“ koja će od njega napraviti jednog od najslavnijih animiranih likova svih vremena.

U engleskoj verziji glas mu je pozajmljivao Mel Blank, dok je u domaćoj to činio jedan od naših najvećih komičara, Nikola Simić.

„Interesantno je da je prije mene Duška sinhronizovao Mića Tatić. Kada je došao red na mene, nije mi bilo svejedno. No, čim sam ‘skinuo’ Duškov originalni, unjkav glas, sve je teklo kao podmazano. Kasnije sam negdje pročitao da je prvi sinhronizator Duška Dugouška bio iz Bronksa i da mu je zato glas bio tako nazalan“, izjavio je jednom prilikom Simić.

Film „Divlji zec“ bio je nominovan čak i za nagradu Oskar.

Osim Duška Dugouška u tom filmu se pojavljuje i lovac Elmer Fud, koji neuspješno pokušava da ubije zeca sačmaricom.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori