Doktori u Sloveniji odobrili prekid trudnoće Mireli Čavajdi

Slovenija

Kako saznaje Index.hr od advokatice Mirele Čavajde, njena klijentica je dobila
Foto: Index.hr

Kako saznaje Index.hr od advokatice Mirele Čavajde, njena klijentica je dobila i službenu obavijest iz Slovenije u kojoj stoji da je konzilij ljekara odobrio Čavajdi prekid trudnoće. Građani su za četvrtak najavili proteste na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu u znak podrške svim ženama kojima je pravo na abortus uskraćeno.

No, kako je advokatica Vanja Jurić i najavila, Mirela će do zadnjeg trenutka čekati i rezultate drugostepene ljekarske komisije u Hrvatskoj.

Podsjećamo da je trudnici Mireli Čavajdi u Zagebu odbijeno izvršavanje prekida trudnoće u 26. sedmici iako je potvrđeno da beba na glavi ima veliki tumor zbog kojega će najvjerovatnije umrijeti ili će ostatak života provesti u vegetativnom stanju.

Drugostepena komisija u Hrvatskoj trebala bi se do petka očitovati o prigovorima koje je na odluku o odbijanju prekida Čavajdine trudnoće zbog malformacije ploda podnijela njena advokatica.

Prošlog petka podneseni su prigovori na rješenja prvostepenih komisija u četiri zagrebačke bolnice, a rok od osam dana imaju drugostepene komisije koje odlučuju može li se izvšiti prekid u slučaju trudnoće u šestom mjesecu u Hrvatskoj.

Odbije li Čavajdu i drugostepeno etičko povjerenstvo u Hrvatskoj, ne postoji nikakva pravna dilema da se problem može riješiti u Sloveniji.

Ako se stvari nastave razvijati ovim tokom, cijeli će slučaj imati pravni i sudski epilog, rekla je prije par dana advokatica koja nije željela ulaziti u detalja daljnjih koraka, ističući da im to u ovom trenutku nije prioritet.

Pročitajte više: Pomozimo mladoj majci koja boluje od raka dojke

Pratite nas na Facebook akter.ba - Doktori u Sloveniji odobrili prekid trudnoće Mireli Čavajdi

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)