Dodikovi mediji provociraju: “Escobar povezivan s likvidacijama na Balkanu?”

Provokacije

Foto: EPA EFE

Specijalni izaslanik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar postao je meta 'Dodikovih medija' iz RS-a.

Tako portal atvbl.com, koristeći izjave Gorana Matića, nekadašnjeg ministra informisanja Jugoslavije, iz 2000 godine, donosi tekst s naslovom 'Kako je Gabriel Escobar povezan s likvidacijama na Balkanu'.

Na početku teksta podsjećaju na izjavu Matića u svjedočenju iz 2000. godine:

"Američka obavještajna služba CIA organizovala je ubistvo Gorana Žugića, savjetnika crnogorskog predsjednika za bezbjednost, a u organizaciji atentata učestvovao je i ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Vukašin Maraš", rekao je tada Matić dodajući da je u sve navodno bio umiješan i Escobar.

"Ubistvo ima političku pozadinu i izvršeno je u režiji CIA koja je u potpunosti iza toga", dodao je Matić, a "novinarima je kao dokazni materijal tada pušten telefonski razgovor između Seana Burnsa, šefa američke kancelarije u Dubrovniku, i Gabriela Escobara, tadašnjeg diplomate u Podgorici", piše atvbl.

Smatra se da je razgovor nastao neposredno nakon Žugićevog ubistva.

Eskobar je navodno u ovom telefonskom razgovoru javio Bernsu da je "zadatak izvršen profesionalno".

"Šef Escobaru i Burnsu je James Swaggert, šef radne grupe za Balkan u State departmentu čiji je šef, inače Madeleine Albright, tako da ova spirala zločina odlazi direktno do najvišeg vrha američke administracije", naglasio je Matić.

Matić je tada rekao da CIA "uklanja svoje igrače kad procijeni da im je istekao rok trajanja, a to se desilo i u ovom slučaju".

"Ovim terorističkim aktom CIA je željela da izvede atak s ciljem da to djelo pripiše Beogradu odnosno Srbiji, i time Marašu ukloni prepreku da kontroliše crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića", tvrdio je Matić u to vrijeme.

Matić je tvrdio i da je ministar Maraš "centralna figura" u ovom ubistvu, a da je Marašev saradnik Beli Raspopović direktno uključen u ubistvo.

"CIA je procijenila da je neophodno da Marašu ukloni blokadu u kontroli Đukanovića, a to je bio Žugić", objasnio je Matić.

Pročitajte više: Dodikova kćerka napala Emira Hadžihafizbegovića: “Ovaj čovjek pljuje po Srbima i ne krije mržnju”

Pratite nas na Facebook akter.ba - Dodikovi mediji provociraju: "Escobar povezivan s likvidacijama na Balkanu?"

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori