Gljive su vrlo zdrava namirnica zbog značajne količine prehrambenih vlakana, bjelančevina, aminokiselina, vitamina (uključujući B1, B2, B12, C, D i E) i minerala u tragovima koje sadrže. Činjenica je da imaju vrlo malo masnoća i kalorija. Idealne su za sve oni koje vode računa o liniji jer sadrže vrlo malo kalorija (100 grama šampinjona ima samo 26 kalorija).
Pečene gljive izvrstan su dodatak brojnim jelima. Odlično se slažu s pečenim odrescima i/ili burgerima. Poslužiti ih možete i uz vegetarijanska jela – uz pire od krumpira, tjesteninu s povrćem, ali i brojne salate.
Sastojci:
450 g šampinjona
3 kašike rastopljenog maslaca
2 kašike parmezana
2 kašike nasjeckanog svježeg peršina
2 česna bijelog luka
1 kašike maslinova ulja
sol i biber po želji
Priprema:
1. Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni.
2. Očistite gljive.
3. Uklonite stapke gljiva.
4. Namastite lim za pečenje ili tavu od lijevanog željeza pa poslažite očišćene gljive s klobukom okrenutim prema dnu.
5. U rupu svake gljive nakapajte otopljeni maslac, stavite sitno nasjeckani bijeli luk, sol i biber.
6. Stavite peći u rernu oko 15 minuta.
7. Izvadite gljive iz rerne, pospite ih s parmezanom i vratite da se sir malo rastopi i zapeče. Za to će vam biti potrebno oko tri do pet minuta.
8. Pečene gljive posipajte svježim peršunom i poslužite kao prilog uz meso.
Savjet plus:
Ako uklonite stapke gljiva, začini će se lakše upiti u plodove. No gljive možete ostavite cijele te ih ispeći u pećnici s tek nešto soli i bibera te rastopljenim maslacem. Umjesto da ih narežete, bijeli luk ostavite cijeli i tako ih ispecite u rerni, a umjesto njih možete staviti i četvrtine luka. Na kraju pečenja povrće poslužite zajedno s gljivama.
Pročitajte više: Današnji slatki zdravi recept:Banana-kokos kolačići
Slične recepte možete naći na: Miris Kuhinje