Dobitnik Srca Sarajeva je film “Velika sloboda”

Dobitnik Srca Sarajeva je film “Velika sloboda”
Foto: sarajevotimes.com

Najbolji film i dobitnik nagrade Srce sarajevskog filmskog festivala ove godine je “Velika sloboda”.

“Velika sloboda” Sebastiana Majzea film je o stvarnim događajima nakon Drugog svjetskog rata. Govori i o članu zakona za koji su špijuni, progonjeni i zatočeni muškarci uhvaćeni u homoseksualnim odnosima.

Film se bavi Hansom, čovjekom nakon Drugog svjetskog rata koji je zatvoren zbog homoseksualnosti. Razvija odnos sa svojim suputnikom Viktorom.

Pred kraj četverogodišnje opsade Sarajeva, 1995. godine, Obala Art Centar pokrenuo je Sarajevo Film Festival s ciljem da pomogne u rekonstrukciji civilnog društva i očuvanju kosmopolitskog duha grada.

Danas, dvije decenije kasnije, Sarajevo Film Festival je vodeći filmski festival u regiji. Prepoznat i od filmskih profesionalaca i od šire publike. Sarajevo Film Festival je međunarodni filmski festival sa posebnim fokusom na region jugoistočne Evrope, koje su međunarodno usmjerene na filmove, talente i buduće projekte iz regiona.

Visokokvalitetni programi, snažan segment industrije, obrazovna i umrežena platforma za mlade filmaše i na taj način generirano prisustvo međunarodne filmske industrije. Uz to i filmskih autora i predstavnika medija uz plaćenu publiku od preko 100.000, potvrđuju svoj status vodećeg filmskog festivala.

Na teritoriji u nastajanju sa više od 140 miliona stanovnika, Sarajevo Film Festival služi kao zajednička platforma za filmska preduzeća. Postavljajući buduće standarde u organizaciji festivala, promociji filma i prezentaciji u jugoistočnoj Evropi.

Izvor: https://www.sarajevotimes.com/

Pratite nas na našim stranicama na

Odgovori

Vezane vijesti