DMITRIJ MEDVEDEV TVRDI DA JE SVJETSKI RAT SVE IZVJESNIJI

RUSIJA

Medvedev Svijet je vjerovatno na ivici novog svjetskog rata
Medvedev Svijet je vjerovatno na ivici novog svjetskog rata

Saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao je u danas da je svijet vjerovatno na ivici novog svjetskog rata i da se povećavaju rizici od nuklearne konfrontacije.

Svijet je bolestan i vrlo je vjerovatno na ivici novog svjetskog rata – rekao je Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika Putinovog savjeta za sigurnost, na konferenciji u Moskvi.

Rekao je da takav novi svjetski rat nije neizbježan, ali da su rizici od nuklearne konfrontacije sve veći i ozbiljniji od zabrinutosti zbog klimatskih promjena.

Putin kaže da je pred svijetom najopasnija decenija od Drugog svjetskog rata. On opisuje rat u Ukrajini kao egzistencijalnu bitku s agresivnim i arogantnim Zapadom, i rekao je da će Rusija koristiti sva raspoloživa sredstva da se zaštiti od bilo kojeg agresora.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici osudili su rusku invaziju na Ukrajinu kao imperijalno otimanje zemlje. Ukrajina je obećala da će se boriti dok se sve ruske trupe ne povuku sa njene teritorije, i kaže da ruska retorika o nuklearnom ratu ima za cilj zastrašivanje Zapada da obuzda vojnu pomoć.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti