Divljina Jadranskog mora pravi užitak za ronioce

Otok Krk krije pravu malu oazu za ronioce. Srednja vrata, pa sve do duboko u Kvarnerić najljepši je dio za istražiti. Na ovom dijelu priroda je gotovo netaknuta.

Prostorom dominiraju različite jarke boje, poput narandžaste spužve. Upravo ova kombinacija boja oživljava tamni prostor mora. Na ovom dijelu pronaći ćete veliki broj riba, medua i žutih spužvi. Tu se nalazi i špilja, uskog prolaza, čiji je izlat širine više od 10 metara. Špilja ima isto toliko visine.

Dno možete pronaći na nekih 18 metara u dubini. Čak i ako ste klaustrofobični odlučit ćete se na ovaj rizik. Nećete moći odoljeti i poželjet ćete zaroniti u riznicu života. Jato riba bit će vađi domaćini.

Još jedan razlog zašto ćete poželjeti zaroniti jeste Negativa. Selezine imaju veliku koloniju gorgonija, a vrlo često se tamo sretnu i stvarno veliki primjeri riba. Njihova veličina je i preko jednog metra! Lokacija Negativa dobila je ime po negativnom zidu. Od samog početka zid pada ukoso, negativno, te nakon nekoliko metara imate dojam svoda nad glavom. U ovom dijelu smjestilo se koloritno društvo spužvi, žanjaka i mahovnjaka.

Ovdje će vas zateći ušati ifratari, ali i primjeri druih riba kojih na ovom području nesumnjivo ima skrivenih u svojim zaklonima. Svoj dom su tu pronašle grancigule i mani rakovi.

Divljina ovog predjela Jadrana gotovo je neteknuta. Robert Wyland je rekao „Najljepša divljina svijeta leži ispod valova“. Ukoliko imate priliku, iskoristite preostale sunčane dane i posjetite dio Jadrana koji obiluje atraktivnim lokacijama koje su užitak za ronioce.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori