Direktor “Pfizera” se nada godišnjoj vakcinaciji protiv korone

ALBERT BOURLA

Gledamo da vidimo možemo li stvoriti vakcinu koja pokriva omikron i ne zaboravlja druge varijante i to bi moglo biti rješenje. Rekao je Direktor Bourla

Izvršni direktor kompanije "Pfizer Inc" Albert Bourla rekao je u subotu da bi godišnja vakcina protiv. Covid-19 bila poželjnija od češćih dopunskih vakcina u borbi protiv pandemije koronavirusa, prenosi Reuters.

"Pfizer"/"BioNtechova" vakcina protiv Covid-19 pokazala se efikasnom protiv teških bolesti i smrti uzrokovanih jako mutiranom varijantom omikron. Ali manje djelotvornom u sprječavanju prijenosa.

Uz porast broja slučajeva, neke zemlje su proširile programe za jačanje vakcine protiv Covid-19 ili skratile razmak između vakcina dok se vlade bore da pojačaju zaštitu.

U intervjuu za izraelski N12 News, Bourla je upitan postoji li mogućnost da se dopunska injekcija daje svakih četiri do pet mjeseci na redovnoj osnovi.

- Ovo neće biti dobar scenario. Ono čemu se nadam je da ćemo imati vakcinu koju ćete morati primiti jednom godišnje. Jednom godišnje – lakše je uvjeriti ljude da to urade. Ljudima je lakše zapamtiti. Dakle, iz perspektive javnog zdravlja, to je idealna situacija. Gledamo da vidimo možemo li stvoriti vakcinu koja pokriva omikron i ne zaboravlja druge varijante i to bi moglo biti rješenje - rekao je Bourla.

Izvor: Avaz

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori