Devet sobnih biljaka za početnike koji ‘ubiju sve što dodirnu’

Cvijeće

Sobne biljke su jedan od onih „detalja“ koji kuću čine domom
Foto: Getty Images

Sobne biljke su jedan od onih „detalja“ koji kuću čine domom, daju toplinu i neki univerzalni a ipak lični pečat.

Međutim, šta ako ste jedna od onih osoba kojoj, i pored sve najbolje namjere, briga o biljkama jednostavno ne polazi za rukom? Ako, ma koliko se vi trudili, nekako uvijek završite sa praznom saksijom? U tom slučaju, možda bi trebalo da počnete od nekih vrsta biljaka koje su otpornije i zahtijevaju manje pažnje.

Donosimo vam neke ideje.

Sanseverija, indijsko pero ili svekrvin jezik može preživjeti sedmicama bez vode i ne treba joj direktna sunčeva svjetlost, što je čini savršenim ljubimcem za sve one koji uporno zaboravljaju da zaliju biljke.
Postoji preko 70 vrsta sanseverije, a najčešće su Sansevieria trifasciata i Sansevieria zeylanica. Iako su imena komplikovana, sigurni smo da ste ih viđali.

Kako se brinuti o njima: Sačekajte da se zemlja u potpunosti isuši prije nego što ih zalijevate i nemojte se mnogo mučiti da pronađete prozor sa mnogo svjetlosti – ne zahtijevaju mnogo sunca.

Klorofit ili zeleni ljiljan trpi različite količine svjetlosti (mada najviše vole direktno sunce) i rastu u većini uslova – tako da, u suštini, možete održati ovu biljku u životu, obećavamo. Odličan su izbor za sve one koji se ranije nisu bavili uzgojem biljaka, jer ne traže ni užasno strog raspored zalijevanja.

Zlatni puzavac je biljka koju je prilično teško ubiti jer zapravo uživa u suhom zemljištu, pa mogu da podnesu i neredovna zalijevanja. Poput indijskog pera, ni zlatnom puzavcu ne treba mnogo svjetlosti. Odlični su za čuvanje u visećim saksijama i ne treba ih plijeviti, iako će rasti i rasti…i rasti.

Zamija, biljka novca i sreće, je praktično neuništiva jer je sposobna da preživi u različitim okruženjima. Ako zaista ne možete išta održati na životu, ovo je prava biljka za vas.

Filodendroni ipak zahtijevaju malo dodatne pažnje, ali su odlični za sve one koji nemaju mnogo iskustva sa uzgojem biljaka jer će vas zapravo naučiti sve osnovne stvari koje treba da znate.

Peperomije su bljke jednostavne za održavanje koje se vrlo dobro prilagođavaju različitim okruženjima, a odlične su i za držanje na stolu.

Fitonija, s druge strane, zapravo voli vlagu pa ako znate da inače griješite tako što previše zalijevate svoje biljke nabavite fitoniju i uživajte.

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pročitajte više: Najbolje cvijeće za svaki horoskopski znak

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)