Šta se sinoć dešavalo u Beogradu?

Šta se desilo u Beogradu

Desničari pokušali ući u Vučićev ured, nađen snajper

On je poručio da će, ako srbijansko državno vodstvo "ne uspije spriječiti Kosovo da uđe u UN", od čelnika u Moskvi zatražiti da to spriječi Rusiji i iskoristi pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a

Nekoliko stotina ekstremnih nacionalista okupilo se u srijedu navečer na protestu ispred ureda srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića prijeteći izazivanjem nereda ako Srbija prihvati plan EU-a za normalizaciju odnosa s Kosovom, a Vučić je njihove poruke nazvao “antisrpskim” i poručio da će djelovati pravna država.

Demonstranti su nosili transparente “Kosovo-Nema predaje”, uzvikujući “Srbija-Rusija”, a jedan od vođa prosvjeda i ekstremističke i proruske organizacije Narodne patrole Damjan Knežević ocijenio je da se vlada plaši nereda, ustvrdivši kako su on i njegove pristaše spremne i na radikalnije poteze.

“Kunem vam se, spremni smo na više od toga”, rekao je Knežević, prenosi Hina.

On je poručio da će, ako srbijansko državno vodstvo “ne uspije spriječiti Kosovo da uđe u UN”, od čelnika u Moskvi zatražiti da to spriječi Rusiji i iskoristi pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a.

“Tražimo od ruskog rukovodstva da upotrijebi veto i da nam daju najmanje mjesec dana da uklonimo ovog izdajnika“, rekao je Knežević. A aludirajući na srbijanskog predsjednika čiju namjeru da pregovara o planu EU-a za Kosovo, koji podržava i SAD, smatraju izdajom državnih i nacionalnih interesa.

Nekoliko desetak prosvjednika je u jednom trenutku porušilo dio metalnih zapreka oko zgrade u kojoj je Vučićev ured, ali su ih jake snage policije, opremljene za razbijanje demonstracija, spriječile da se približe.

Ranije u srijedu policija je priopćila da su u Vojvodini uhićena dvojica pristaša Narodnih patrola koji su krenuli na večerašnji skup i da su u njihovom automobilu pronađena snajperska puška i streljivo.

Vučiću bliski mediji spekulirali su da je njihov cilj bio napad na Vučića.

Svi koji su prijetili ubojstvima, neredima, batinjanjem ljudi, odgovarat će sukladno zakonima Republike Srbije pred nadležnim državnim organima, poručio je Vučić, nakon što se u srijedu navečer u svom uredu sastao s predstavnicima MUP-a, Bezbjednosno-informativne agencije (BIA), te s predstavnicima vojno-sigurnosnih agencija.

On je, reagirajući na poruke s prosvjeda, na kojem mu je, među ostalim, zaprijećeno i ubojstvom ako prihvati plan Zapada za Kosovo, rekao kako “nažalost postoje oni koji misle” da nešto mogu postići nasiljem.

„Ne znam da li su oni proruski, ali znam da su antisrpski”, rekao je Vučić u izvanrednom obraćanju u programu komercijalne provladine TV Pink.

On je, konstatirajući da u Srbiji “postoje veoma duboke emocije prema Rusiji i ruskom narodu”, rekao i da je Srbija “jedina zemlja koja nije uvela sankcije” Moskvi.

“Meni nije potrebno da me neko iz Wagnera tapše po ramenu i da mi objašnjava šta smijem i šta mogu raditi. Dovoljno je da vjerujem šta je pravda, šta je istina i šta je najbolje za Srbiju“, rekao je Vučić.

Ocijenio je da su pozivi sa skupa na “mnogo više od nereda“ pozivi na krvoproliće, ustvrdivši kako organizatori prosvjeda imaju podršku “najmanje četiri parlamentarne političke stranke” i da su njihovi predstavnici bili na večerašnjem skupu.

„Je l’ stvarno mislite da je to moguće, mislite da neće uslijediti odgovor na to“, rekao je Vučić za TV Pink i poručio kako će država reagirati “veoma efikasno, veoma brzo, veoma ozbiljno i veoma odgovorno”.

Državno vodstvo, naglasio je, čini sve “da obrani integritet i suverenitet zemlje i sačuva Kosovo u sastavu Srbije”.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)