JEDAN OD NAJTEŽIH I NAZAMRŠENIJIH SLUČAJEVA: Da li je Matej čekao nekoga kraj Save?

Jedan od najtežih slučajeva

Pukovnik policije u penziji o nestanku mladića

Pukovnik policije u penziji Mile Novaković (69) navodi da je slučaj nestanka Mateja Periša (27) iz Splita jedan od najtežih i nazamršenijih slučajeva koje je vidio tokom karijere.

Novaković je inače tokom svoje 30 godina duge karijere bio načelnik kriminalističke policije. Vodio je policijsku operativnu grupu „Poskok“ koja je 2000. godine uhapsila pripadnike zemunskog klana. Bio je i jedan od vodećih operativaca u policijskoj akciji „Sablja“ 2003. godine koja je uslijedila nakon atentata na premijera Zorana Đinđića. Prošao je sve i svašta, ali mu u slučaju nestanka Mateja Periša mnogo toga nije jasno.

– Slučaj ne pratim aktivno jer nemam podatke jesam dobijao dok sam bio načelnik. Ne znam što bih vam rekao osim da moramo da čekamo. Mislim da moji kolege policajci nemaju nikakvu drugu opciju nego da mladića traže u rijeci i da čekaju da se temperatura vode podigne i da pokušaju pronaći tijelo – rekao je Novaković za hrvatske medije.

Dodaje da je reka brza i hladna i da nije nemoguće da se tijelo pronađe čak kod Đerdapa.

– Neću da sahranjujem mladića, ali ne mogu ništa drugo da zaključim nakon toliko dana intenzivne potrage. Ne treba ocu Mateja Periša nikakva detektivska agencija niti neki privatni istražitelji da ubrzaju ili doznaju istinu jer se na slučaju nestanka njegovog sina radi svim snagama i sredstvima i cilj je države Srbije da se potraga uspješno okonča.

Neću griješiti dušu, ja ne znam što su sve moje kolege utvrdile, niti želim naknadno da solim pamet, ali ključ riješenja misterije su Periševi kontakti u Beogradu i njegovi prijatelji sa kojima je došao i ovdje boravio – smatra Novaković koji sad ima detektivsku agenciju.

Navodi da mnoga pitanja još nemaju odgovor.

– Najlakše je reći da je Matej bio drogiran, ali zar onda ne bi bili drogirani i oni koji su sa njim bili to veče za stolom? A opet, njegovo trčanje nije ciljano, nego besciljno i moguće je da je bio drogiran, čak i vrlo izvjesno.

Da neko na ovu beogradsku hladnoću izađe u kratkoj majici, trči naprijed pa se vraća, to meni nije uobičajeno ponašanje. Mi do danas ne znamo čime je to uslovljeno. Je li išao da se nađe sa nekim jer je imao dogovor? Je li išao da kupi nešto pa je namjeravao da se vrati u noćni klub? To još nije rasvijetljeno. Možda se spuštao stepenicama prema Savi kako bi nekoga pričekao da dođe gliserom ili nekim drugim plovilom po njega ili da on nekoga dočeka ili nešto preuzme. Ne znam. Stvarno. Volio bih da to znaju moje kolege i siguran sam da to utvrđuju. A zašto to ide toliko sporo teško mi je reći – rekao je Novaković.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)