Crno tržište s covid certifikatima: Cijena krivotvorina od 250 do 400 eura!?

Crno tržište

Tužitelji u Rimu i Milanu pokrenuli su istragu nakon što je hiljade Talijana pronašlo svoje potvrde na internetu. Pravi certifikati sada su dostupni svima koji ih mogu preuzeti na svoj uređaj, upozorila je talijanska služba za zaštitu podataka. To bi, kako su rekli, moglo dovesti do opasnog širenja osjetljivih podataka.

Prema Telegramu, zaokružio je isječak koji pokazuje kako se baza podataka s covid certifikatima može prenijeti na osobni uređaj pomoću programa za dijeljenje datoteka.

Istražitelji upozoravaju na crno tržište s covid certifikatima u Italiji, čija se cijena kreće od 250 do 400 eura. Ističu da su krivotvorene potvrde poželjne osobito među protivnicima vakcinisanja.

Prema kompaniji za kibernetičku sigurnost Check Point Software Technologies, trenutno postoji 2500 aktivnih grupa na Telegramu koje nude krivotvorene covid certifikate. 

Potražnja za krivotvorinama je porasla, osobito posljednjih mjeseci. Talijanska policija zatvorila je 32 kanala na Telegramu posljednjih sedmica, nudeći krivotvorene potvrde.

Pročitajte više: EP: Potvrde za COVID-19 moraju olakšati slobodno kretanje bez diskriminacije

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori