Član splitske zločinačke organizacije pronađen mrtav

HRVATSKA

Policija sumnja u nasilnu smrt, odnosno na ubistvo, a na kriminalističkom istraživanju nalazi se Dragomir Petrović koji je prije dva dana bio s njim u jednom hotelu, član zločinačke organizacije večeras je pronađen mrtav na području Splita

Petar Vuknić, član zločinačke organizacije Željka Rajića večeras je pronađen mrtav na području Splita, piše Dalmatinski portal. 

Policija sumnja u nasilnu smrt, odnosno na ubistvo, a na kriminalističkom istraživanju nalazi se Dragomir Petrović koji je prije dva dana bio s njim u jednom splitskom hotelu.

Kako piše Dalmatinski portal, jučer je prijavljen nestanak i Vuknića i Petrovića. Vuknić je danas nađen mrtav, a Petrović se sam predao policiji.

Slobodna Dalmacije piše kako je Petrović policiji rekao da je između njega i Vuknića došlo do vatrenog obračuna u kojemu je on ispalio prvi pa i smrtonosni hitac.

Riječ policije

- Jučer tokom dana prijavljen nam je nestanak dvojice muškaraca koji su posljednji put viđeni zajedno 3. febraura 2022. na području grada Splita. Odmah po zaprimljenim prijavama nestanka pokrenuto je intenzivno traganje za osobama. Jučer tokom dana na području Splita pronađeno je osobno vozilo koje koristi jedan od njih. Jedan od muškaraca za kojim smo tragali danas tijekom dana je pronađen, nalazi se u službenim prostorijama i nad njim je u tijeku kriminalističko istraživanje. Danas oko 18.30 na području Malačke policijski službenici pronašli su tijelo muške osobe. U ovom događaju utvrđeni su elementi kaznenog djela. O događaju je obaviješteno Županijsko državno odvjetništvo. Mjesto događaja je osigurano i obaviti će se očevid - izvijestili su večeras iz PU splitsko-dalmatinske.

Petar Vuknić je s USKOK-om sklopio nagodbu u kojoj je priznao da je član zločinačke organizacije pod vodstvom Željka Rajića. Osuđen je na tri godine zatvora za svoju ulogu u pokušaju ubojstva Joze Čabraje. No izašao je iz zatvora.

Ubrzo se predomislio u vezi nagodbe i srušio sporazum na Vrhovnom sudu. Tvrdio je da mu nije dobro pojašnjeno što zapravo potpisuje pa je u tijeku bio novi sudski postupak. Dalmatinski portal piše kako su ga prošlog ljeta hvatali policajci prilikom bijega iz jednog solinskog kafića. Bio je u društvu mladića koji je nekoliko mjeseci kasnije nađen mrtav.

Vuknićev advokat

Vuknićev advokat bila je Jadranka Sloković.

- Dakle, nagodba koju sam ja potpisao i presuda koja je na osnovi toga donesena odnosi se isključivo na mene i ne koristi se dalje u sudskom postupku. Što se tiče ljudi u ovoj tzv. zločinačkoj organizaciji, ja većinu njih ne poznajem i nemam nikakvih saznanja ni o kakvim njihovim kriminalnim aktivnostima. Za ostalo ću biti pozvan kao svjedok i morat ću svjedočiti pred sudom - rekao je Vuknić.

Dodao je da nije mogao birati šta će potpisati.

- Nisam ja mogao birati što ću potpisati, koji dio, bilo je: ili sve iz optužnice ili nikako. Ja u ovoj situaciji ne štetim nikome osim sebi, ja sam taj koji je dobio robiju i ne dajem je nikome drugom, isključivo sebi. Ponavljam, nisam nikakav svjedok pokajnik, zna se što nosi taj status, ne bih bio u zatvoru, bio bih pušten. A ja sam dobio kaznu i moram se vratiti na odsluženje u zatvor. Priznajem da sam bio tu kad se Žuveli dogodilo što se dogodilo i za to se djelo osjećam krivim - kazao je on. 

Naglasio je da sa Čabrajom nema ništa.

- No, što se tiče Čabraje, ja stvarno s tim nemam apsolutno nikakve veze i nikakva saznanja o tome. Pitate me zašto sam onda pristao na priznanje? Isključivo iz svojih osobnih razloga i da izbjegnem dugotrajni sudski postupak koji vjerojatno slijedi. Savjest mi je čista, u optužnici nema niti jednog dokaza da je netko unutra zbog mene niti je itko od svjedoka mene spominjao - rekao je Vuknić prije dvije godine u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju objašnjavajući kakvu je nagodbu potpisao.

Krivična djela

U januaru 2020. godine Uskok je podigao optužnicu protiv 13 osoba iz splitske zločinačke organizacije, razbijene deset mjeseci ranije u akciji PNUSKOK-a i specijalne policije, koje se terete za razna kaznena djela, među ostalim pokušaj ubistva i teškog ubistva, iznude i pokušaja iznude te protupravnog oduzimanja slobode.

Optuženi su Željko Rajić (35), Ante Vučko (30), Petar Vuknić (39), Robert Žuvela (22), Duje Pivčević (24), Tonći Mikelić (21), Liridon Berisha (33), Leni Ban (29), Hrvoje Kovčalija (42), Anita Erceg (23), Ivan Poljičanin (26), Roko Rodina (21) i Nikica Jakšić (47).

Optužnicom im se stavlja na teret da su se od jula 2018. do marta 2019. na području Splita i Kaštela povezali u "zajedničko djelovanje kako bi preuzeli teritorij i pripadnike drugih kriminalnih grupacija na širem splitskom području i s njima povezanih osoba u krijumčarenju i prodaji kokaina i marihuane te u stjecanju prevlasti u naplati time nastalih dugova od tih i s njima povezanih osoba radi pribavljanja znatne imovinske koristi".

Optuženi su nabavljali razno oružje i streljivo kojim su pucali u pripadnike drugih kriminalnih grupacija želeći ih usmrtiti i domoći se novca te su uništavali njihovu imovinu.

Oružjem i streljivom i tjelesnom snagom su im prijetili govoreći da će njih i njima bliske osobe teško ozlijediti i usmrtiti ako im ne predaju imovinu. Nasumično su birali osobe i optuživali ih da su povezane s njima suprotstavljenim kriminalnim grupacijama zahtijevajući da im plate znatne novčane iznose, prijeteći im da će i njih i njima bliske osobe usmrtiti i teško ozlijediti.

Htjeli ubiti dva hrvatska državljana

U optužnici se, među ostalim, navodi i da su radi prikrivanja pripreme kaznenih djela održavali sastanke i vodili telefonsku komunikaciju zvučnim porukama kriptiranim telefonima na internetskim aplikacijama.

Razradili su plan da usmrte dva hrvatska državljanina, nabavljali vatreno oružje i streljivo, prijevozna sredstva, odjeću, rukavice, potkape i kiselinu, čime su se služili u pokušajima da ih usmrte i oštetili automobil supruge osobe s kojom su bili u sukobu.

Izviđali su kretanje jednog od njih i namamili ga na određeno mjesto kako bi ga u dogovoreno vrijeme ubili. Od tog su hrvatskog državljanina s kojim su bili u sukobu i od njemu bliskih i s njim povezanih osoba te drugih osoba tražili su da im plate novčane iznose od pet do 30 hiljada eura prijeteći im vatrenim oružjem, povrijeđivanjem i ubojstvom njih i njihovih obitelji. Prisilom su uzimali novac i imovinu oštećenog, prijetili su im povrijeđivanjem i ubojstvom sve dok nisu primili traženi novac.

Osim toga, terete se da su nakon uhićenja u zatvoru nanosili povrede istražnom zatvoreniku i prijetili da će povrijediti bliske mu osobe i zapaliti njegovu imovinu ako im ne plati traženo i prepiše svoju imovinu, navodi se u optužnici.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori