Probajte: Cheesecake s preljevom od borovnica

Još jedna torta prekrasnog izgleda i još boljeg okusa by naturally_sweet_life_. Cheesecake s preljevom od borovnica!

Sastojci:

250 g mljevenih badema/oraha ili kombinacija;

10 supenih kašika eritrita (ili zaslađivač po želji);

1 čajna kašikica cimeta;

30 g rastopljenog maslaca;

750 g mascarpone sira;

1 limun (korica + sok);

5 jaja;

4 kisela vrhnja 20% masnoće;

ekstakt vanilije.

Foto: Instagram naturally_sweet_life_ Cheesecake -s- preljevom- od- borovnica

Priprema:

Pećnicu zagrijati na 200C. Kalupu promjera 26 cm stranice premazati s malo maslaca. Otopiti maslac i malo prohladiti, bademe/orahe samljeti, potom sve zajedno pomiješati s 4 kašike zaslađivača i cimetom te smjesu utisnuti u kalup. Peći cca 5-8 minuta u zagrijanoj pećnici. Bjelanjke s malo soli istući u čvrsti snijeg. Dodati 4 kašike zaslađivača, žumanca, te izmiksajte da se sve zajedno spoji. Dodati 750 grama mascarponea, koricu od limuna, sok od limuna, vanilin ekstakt te opet kratko izmiksati da se sve spoji. Temperaturu pećnice smanjiti na 170C, kremu izlijte na pripremljenu podlogu, te peći oko 25-30 minuta (vrata pećnice ne otvarati nikako). Cheesecake treba biti kremast, pa se ne smije prepeći; Cheesecake je pečen kad je površina čvrsta, a unutrašnjost mekana kao puding - tokom hlađenja će se stegnuti; Ne koristiti čačkalicu i slično za provjeru pečenosti jer to može uzrokovati ispucalost; Dok se torta peče, pomiješajte sastojke za kremu od 4 kisela vrhnja i 2 kašike zaslađivača. Kada se prva krema ispekla preko nje izlijte bijelu kremu i stavite još 5-8 minuta u ugašenu pećnicu. Tortu prvo ohladite na sobnoj temperaturi, pa ju tek tada stavite u frižider na hlađenje cca 12+ sati.

Preljev:

200 grama zamrznutih borovnica pomiješati sa 2 supene kašike zaslađivača te kuhati na laganoj vatri 5-10 min. Potom kratko izmiješati štapnim mikserom i dodati sok pola limuna za dozu svježine. Čuvati u staklenoj posudi te neposredno prije posluživanja preliti preljev preko komada torte i poslužiti.

Pogodno za dijabetičare

Prijatno

Pročitaj više:Recept za Sarajevsku učkur pitu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)