Četkica za zube ima rok trajanja, stručnjaci objašnjavaju koliko je često treba mijenjati

Zdravlje

Četkica za zube predmet je koji vjerovatno najviše koristimo u održavanju lične higijene. Vrlo je bitno znati kada je ista dala sve od sebe te je trebate zamijeniti onom novom.

Redovno mijenjanje četkice za zube od izuzetne je važnosti, a preporučuje se da to radite svaka tri mjeseca.

Prema istraživanjima, upravo nakon ta tri mjeseca četkica za zube gubi svoju svrhu. Iako možda ne vidno, vlakna četkice u tom su periodu već iskorištena i oštećena te samim tim štetimo i našoj zubnoj gleđi. Takve četkice su neučinkovite i pri uklanjanju plaka koji je vrlo često uzrok stvaranje karijesa te bolesti desni.

Takođe, na četkicama se u roku od tri mjeseca nakupljaju bakterije koje se pogotovo stvaraju u zatvorenom i prostoru sa viškom vlage gdje ih obično i držimo.

Kako bi promijenili četkicu, tvrde stručnjaci, nemate šta čekati ukoliko ste nedavno bili bolesni, a sve kako stare bakterije ne bi ponovo dolazile u dodir sa vašom usnom šupljinom. Pažnju obratite i ako je neko drugi koristio vašu četkicu, ali i pri upotrebi iste onih najmlađih koji svoje četkice najčešće oštećuju grickanjem.

Osim obične, važno je napomenuti i na mijenjanje električne četkice, koja ne zahtjeva ništa previše poseban tretman.

Glave na električnoj četkici preporučljivo je, takođe, mijenjati svaka tri mjeseca, a možda čak i ranije, u zavisnosti od vidljivih oštećenja njenih vlakana, prenosi Klix.ba.

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pročitajte više: Velika analiza otkrila koliko su učinkoviti maske, pranje ruku i distanca

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori