Češki filmski festival će oduzeti nagradu Kusturici zbog podrške Rusiji

Oduzimanje nagrade

Češki filmski festival će oduzeti nagradu Kusturici zbog podrške Rusiji
Emir Kusturica, Foto: Profimedia

Češki filmski festival Febiofest će Emiru Kusturici oduzeti nagradu jer je uoči napada Rusije na Ukrajinu prihvatio da bude na čelu Centralnog pozorišta vojske Rusije.

Osnivač festivala Fero Fenič je zatražio da se Kusturici oduzme nagrada Febiofesta koju je 2017. godine dobio za doprinos svjetskoj kinematografiji, prenosi agencija Beta.

Fenič je naveo i da je 2017. bio protiv toga da Kusturica dobije nagradu jer se divi totalitarnim vođama. On smatra da Kusturica, iako je talentovan režiser, ne ispunjava etičke, moralne i demokratske vrijednosti i kriterije da bude nagrađen.

"To su vrijednosti kojima smo privrženi, na osnovu njih je nastao taj festival poslije plišane revolucije. Nijedno umjetničko djelo ne može da se odvoji od tih vrijednosti. Tada me rukovodstvo festivala nije poslušalo. Sada opet tražim od Febiofesta da mu počasnu nagradu Kristijan oduzme", kazao je Fenič.

Trenutni direktor festivala Kamil Spačil pozdravio je Feničevu inicijativu i naveo da će Kusuturici uskoro biti oduzeta nagrada, javlja češka agencija ČTK.

Fenič je pozvao i druge festivala u Češkoj koji su ga nagradili da mu također oduzmu nagrade.

Pročitajte više: Johnny Depp odlikovan u Srbiji: Emir Kusturica je moj brat

Pratite nas na Facebook akter.ba - Češki filmski festival će oduzeti nagradu Kusturici zbog podrške Rusiji

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori