Češka pjevačica umrla je nakon što je namjerno dobila Covid

Folk pjevačica iz Češke umrla je nakon što se namjerno zarazila Covidom, rekao je njen sin za BBC.

Hana Horka, 57, nije bila vakcinisana i objavila je na društvenim mrežama da se oporavlja nakon pozitivnog testa, ali je umrla dva dana kasnije.

Njen sin Jan Rek rekao je da se namjerno zarazila kada su on i njegov otac imali virus, kako bi mogla dobiti propusnicu za oporavak za pristup određenim mjestima.

Češka je u srijedu prijavila rekordan broj slučajeva.

G. Rek i njegov otac su oboljeli od Covida tokom Božića, uprkos tome što su bili potpuno vakcinisani. Ali rekao je da je njegova majka odlučila da se ne drži podalje od njih, radije da se izloži virusu.

"Trebalo je da se izoluje nedelju dana jer smo bili pozitivni. Ali ona je bila sa nama sve vreme", rekao je on.

Dokaz o vakcinaciji ili nedavnoj infekciji virusom potreban je u Češkoj za ulazak u mnoge društvene i kulturne prostore, uključujući kina, barove i kafiće.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da Covid nije okončan zbog evropskih evidencija slučajeva
Majka mu je bila članica jedne od najstarijih čeških folklornih grupa Asonance. Željela je zaraziti se Covidom kako bi bilo manje ograničenja u njenom kretanju, objasnio je gospodin Rek.

Dva dana prije smrti napisala je na društvenim mrežama da se oporavlja: "Sad će biti pozorište, sauna, koncert".

U nedjelju ujutro, na dan kada je umrla, gospođa Horka je rekla da se osjeća bolje i da se obukla za šetnju. Ali onda su je počela boljeti leđa, pa je otišla da legne u svoju spavaću sobu.

“Za otprilike 10 minuta sve je bilo gotovo”, rekao je njen sin. "Ugušila se na smrt".

Iako nije bila vakcinisana, Jan Rek je naglasio da njegova majka ne veruje u neke od bizarnijih teorija zavere o vakcinama protiv Covida.

"Njena filozofija je bila da je više odgovarala ideji da se zarazi Covidom nego da se vakciniše. Ne da bismo se mikročipirali ili nešto slično", rekao je.

Nije imalo smisla pokušavati s njom razgovarati o tom pitanju jer bi to jednostavno postalo previše emotivno, dodao je. Umjesto toga, nadao se da bi pričanjem svoje priče mogao uvjeriti druge da se vakcinišu.

"Ako imate žive primjere iz stvarnog života, to je moćnije od pukih grafikona i brojeva. Ne možete baš suosjećati s brojevima."

Broj slučajeva Covida u Češke je u srijedu dostigao novi dnevni maksimum, sa 28.469 prijavljenih slučajeva u populaciji od 10,7 miliona ljudi.

Vlada je nedavno uvela nove mjere za suzbijanje rasta, uključujući obavezno testiranje za zaposlene i školsku djecu. Period izolacije za osobe koje su pozitivne, ali nemaju simptome smanjen je sa 14 dana na pet.

Ranije ovog mjeseca, hiljade ljudi demonstriralo je u Pragu i drugim gradovima protiv mogućeg uvođenja obavezne vakcinacije za neke slojeve društva. Očekuje se da će Vlada uskoro objaviti svoje planove.

Oko 63% ukupne populacije Češke Republike je potpuno vakcinisano, u poređenju sa prosjekom od 69% širom EU.

PROČITAJTE VIŠE: Velike demonstracije na ulicama Pariza protiv uvođenja novih covid mjera

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)