Bugarska će protjerati dvije ruske diplomate optužene za špijunažu

© 2020 Anadolu Agency
© 2020 Anadolu Agency

Dvije ruske diplomate koje su bugarski tužioci optužili za špijunažu bit će protjerane iz zemlje, objavilo je u ponedjeljak bugarsko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je saopćilo da je ruska ambasada u glavnom gradu Sofiji obaviještena da diplomate moraju napustiti Bugarsku u roku od 72 sata.

Ranije u ponedjeljak, tužitelji su u izjavi rekli da je pretkrivičnom istragom utvrđeno da su "dvojica ruskih državljana s diplomatskim imunitetom vršila ilegalne obavještajne aktivnosti".

Protjerivanja su povezana s pretresom prošle sedmice u kojem su vlasti privele šest osoba i optužile ih za dostavljanje povjerljivih informacija povezanih s NATO-om ruskoj ambasadi u Sofiji. Kasnije je jedan od njih ponudio saradnju sa vlastima i pušten uz kauciju.

Sofijski vojni sud u ponedjeljak je produžio istražni pritvor za petoricu osumnjičenih koji su još uvijek u pritvoru. Svi su sadašnji i bivši bugarski vojni zvaničnici.

Glasnogovornica tužilaštva Siika Mileva rekla je da je navodni kolovođa završio srednju obavještajnu školu u Moskvi koju je vodila ruska vojna obavještajna agencija GRU.

Operacija je izazvala trenutne reakcije u zemlji i inostranstvu.

Bugarski premijer Boyko Borisov pozvao je Rusiju da prestane špijunirati njegovu zemlju.

Prošle godine Bugarska je protjerala pet ruskih diplomata koje su tužioci optužili za špijuniranje. Među njima je bio i ruski vojni ataše, koji je navodno koordinirao vojnoobavještajnom špijunskom mrežom u Bugarskoj.

"Još jednom bi moglo biti potrebno proglasiti ruske diplomate neželjenim", rekao je Borisov tokom vikenda.

"Prijateljstvo je prijateljstvo, ali naše euroatlantsko partnerstvo je nezaobilazan faktor", dodao je.

Balkanska zemlja ima uske povijesne veze s Rusijom i i dalje ovisi o opskrbi Moskve energijom.

Ruska ambasada brzo je uklonila špijunske navode, nazvavši ih dijelom "neprestanih pokušaja zabijanja klina u rusko-bugarskom dijalogu i ponovne demonizacije naše zemlje".

Sjedinjene Države i Britanija branile su u subotu svog partnera u NATO-u Bugarsku od, kako su ih nazvali, "zloćudnih aktivnosti" i "neprijateljskih akcija" Rusije.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori