Bruskete su odlična ideja za vaš doručak. Ovo klasično talijansko predjelo savršen je način da započnete dan i uhvatite okuse zrelog paradajza, svježeg bosiljka, bijelog luka i maslinovog ulja. Izvorno, bruskete se sastoje od hljeba s roštilja koji je premazan češnjakom i preliven maslinovim uljem i solju. Varijacije mogu uključivati razne prelive od paradajta, povrća, graha, suhomesnatih proizvoda ili sira. Jedan od najpopularnijih recepata jeste s paradajzom. Ovo jelo se razvilo kao način spašavanja hljeba koji je zastario. U Toskani se čak poslužuje bez dodataka, posebno u novembru, kako vi se isprobalo prvo ulje u sezoni.
Ovi ukusni zalogajčii su hranjivi, ali ne previše kalorični tako da su dobar izbor za početak dana. Bruskete je jednostavno napraviti koristeći osnovne sastojke, a doručak će biti gotov za svega 20-ak minuta.
Evo šta vam treba od sastojaka:
Baget
4 velika paradajza
5 kašika maslinovog ulja
Bijeli luk
1 čajna kašika soli
200 g svježeg mladog sira
Najprije paradajz isjeckajte na kockice. To je najdosadniji dio pripreme i oduzet će vam najviše vremena, ali finalni ishod vrijedit će.
Izrezani parajaz začinite maslinovim uljem, solju i izgnječenim bijelim lukom. Po želji možete dodati i bibera.
Baget izrežite na tanke kriške i zapecite s obje strane tako da dobiju blagu boju. Na zapečene kriške hljepa stavite smjesu od paradajza, te dodajte mladi sir. Poslužite odmah.