Što više dijeli sve je bogatija!

MacKenzie Scott prvi put je dospjela na Forbesovu listu svjetskih milijardera prije godinu dana,
Foto: Profimedia Bivša supruga Jeffa Bezosa velikodušno dijeli svoje bogatstvo.

Prošle godine podijelila je skoro 6 milijardi dolara, ove je još bogatija

Bivša supruga Jeffa Bezosa velikodušno dijeli svoje bogatstvo. Ali porast dionica Amazona znači da ima još puno toga za dati.

MacKenzie Scott prvi put je dospjela na Forbesovu listu svjetskih milijardera prije godinu dana, sa bogatstvom od 36 milijardi dolara i to zahvaljujući dionicama Amazona koje je dobila razvodom od Jeffa Bezosa sredinom 2019. godine. Bila je 22. najbogatija osoba na svijetu i četvrta najbogatija žena na listi.

Na Forbesovoj listi najbogatijih na svijetu za 2021. godinu, Scott je sa 50 godina i dalje na 22. mjestu. Ali vrijedi 53 milijarde dolara – gotovo 50% više nego prije godinu dana. Kao rezultat porasta vrijednosti dionica Amazona od gotovo 66%.

Njeno uvećano bogatstvo čini je trećom najbogatijom ženom na svijetu, iza nasljednice L'Oreala Françoise Bettencourt Meyers koja vrijedi 73,6 milijardi dolara i nasljednice Walmarta Alice Walton vrijedne 61,8 milijardi dolara.

MacKenzie Scott ostaje odmah iza njih i nakon što je podigla ljestvicu za filantropsko davanje u toku 2020. godine, raspodijelivši promptno donacije od 5,8 milijardi dolara neprofitnim grupama.

Da se bolje razumije obim dobrotvornog davanja MasKenzie Scott za 2020. godinu, treba znati da je Fondacija Bill i Melinda Gates, najveća privatna fondacija u SAD-u sa zadužbinom od 49,8 milijardi dolara i 1.602 zaposlenih, 2019. godine donirala 5,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava.

U maju 2019. Scott je potpisala Zavjet davanja (Giving Pledge), obećanje da će barem pola svog bogatstva dati u dobrotvorne svrhe tokom svog života ili nakon što umre.

U svom pismu tada je napisala: “Moj pristup filantropiji i dalje će biti promišljen. Trebat će vremena i truda i brige. Ali neću čekati. I nastavit ću dok se sef ne isprazni.”

Njene donacije pomogle su 500 organizacija širom SAD-a uključujući Portoriko.

Ovo je očigledan primjer poslovice "što više daješ, sve si bogatija".

Izvor: biznisinfo.ba

Pročitaj više: Bogatstvo milijardera tokom pandemije uvećano za četiri triliona dolara

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)