Bivša britanska ministrica tvrdi da su joj rekli da je njena islamska vjera stvarala nelagodu kolegama

VLADA BORISA DŽONSONA

Ove optužbe su potpuno lažne i smatram ih klevetničkim, ministrica laže - naveo je na Twitteru Mark Spenser

Britanska zastupnica rekla je da je otpuštena s ministarskog mjesta u konzervativnoj vladi premijera Borisa Džonsona (Johnson) dijelom zato što je njena islamska vjera stvarala nelagodu kolegama, piše Sunday Times.

Nusrat Gani (Ghani, 49), koja je izgubila posao kao mlađi ministar transporta u februaru 2020., rekla je za novine da joj je "bič" - izvršilac parlamentarne discipline - rekao da je njeno "muslimanstvo" pokrenuto kao pitanje prilikom njenog otpuštanja, prenosi Reuters.

Nije bilo trenutnog odgovora na njene komentare iz Džonsonovog kabineta u Downing Streetu, ali Mark Spensr (Spencer), rekao je da je on osoba u središtu Ganijevih navoda.

- Ove optužbe su potpuno lažne i smatram ih klevetničkim ministrica laže - naveo je on na Twitteru i dodao:

- Nikada nisam koristio te riječi koje mi se pripisuju. Razočaravajuće je da je ovo pitanje pokrenuto prije nego što je Gani odbila tražiti zvaničnu istragu u stranci.

Ranije je za list "Sunday Times" izjavila da je ono što je rečeno doživjela kao udarac u stomak te poručila je da se osjećala poniženo i nemoćno.

Također tvrdi da je kasnije upozorena da bi pokretanje ovog pitanja značilo da će joj karijera i reputacija biti uništeni. Sada razmatra da podnese ostavku kao parlamentarka te je potcrtala da je narušeno njeno povjerenje u Konzervativnu stranku.

Pojedini parlamentarci su joj dali podršku, među kojima je i predsjednik opozicione Laburističke stranke Keir Starmer. Ocijenio je da je šokantno ono što je pročitao u medijima.

Gani je rođena u Kašmiru, iz pakistanske je porodice te je odrasla u Birmingamu. 

Izvor: Avaz

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori