Olimpijski sportisti suočavaju se sa ekstremnom vrućinom

Mnogi vrhunski svjetski sportisti patiće zajedno s Tokioitima u "smiješnoj" vrućini japanskog visokog ljeta, jer Olimpijske igre ove sedmice počinju po uzavrelim temperaturama, što predstavlja dodatni teret za sve gostujuće sudionike.

Japanski meteorološki ured izdao je upozorenja o toplotnom udaru u srijedu peti uzastopni dan. Temperatura u glavnom gradu, sada u jeku još jednog vrućeg i vlažnog ljeta od 15:00 bila je 33,1 stepeni Celzijusa.

a crowd of people: Tokyo 2020 Olympics Preview
© Reuters/ISSEI KATO

Organizatori izbacuju alate za borbu protiv vrućine, uključujući stanice za prskanje magle za olimpijske konje i rashladne prsluke za sudije. Ali vrućina dodaje još jednu komplikaciju za trenere i igrače na čiji je trening već utjecala pandemija.

"Japansko ljeto je nenormalno. Vlaga je i vrućina je smiješna", rekao je Misuzu Ueno, 24-godišnji stanovnik Tokija. "Ova klima nije pogodna za Olimpijske igre."

Glavni trener muške hokejaške reprezentacije Novog Zelanda, Darren Smith, rekao je da je bilo "vraga puno posla" na pripremi za cvrčave uvjete, koji bi trebali biti posebno izazovni tokom jutarnjih utakmica.

"Bit će vruće", rekao je Smith novinarima na konferenciji za novinare u Glavnom pres centru Tokija 2020. Rekao je da je tim imao dosta treninga i priprema kako bi se pripremio za temperature - uključujući vrijeme u toplotnoj komori.

Visoke temperature će vjerovatno biti dodatni izazov za sportaše iz zemalja južne hemisfere, poput Novog Zelanda, gdje je sada zima. U Wellingtonu, glavnom gradu Novog Zelanda, ove sedmice bi se trebalo kretati oko 13 stepeni Celzijusa.

Tokijska vrućina također predstavlja komplikaciju u suočavanju s pandemijom: Stručnjaci su rekli da bi osobe koje hitno reagiraju lako mogle pomiješati slučajeve toplotnog udara i koronavirusa jer bolesti imaju slične simptome kao što su visoke temperature i dehidracija.

"Nisu samo pacijenti s COVID-om, bit će više pacijenata s toplotnim udarom, pa mislim da je to teško na medicinskom planu", rekla je 44-godišnja Mariko Hoshino, stanovnica Chibe, koja je susjedna Tokiju.

Nove infekcije porasle su u srijedu u Tokiju na šestomjesečnih 1832, a stručnjaci su upozorili da bi se to moglo pogoršati, stvarajući dodatno opterećenje zdravstvenom sistemu, koji se bavi i većim brojem pacijenata s toplotnim udarom.

PROČITAJTE VIŠE: Olimpijski plamen stigao u Tokio

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)