Bill Gates prognozirao što će se s pandemijom događati nakon omikrona

Bill Gates

Bill Gates je na Twitteru razgovarao s profesoricom Devi Sridhar o stanju s koronavirusom.

U seriji više tvitova rekao je kako ćemo se možda morati vakcinisati svake godine, ali i da bi se korona uskoro mogla tretirati kao “sezonalna gripa”.

Profesorica Sridhar sa Univerziteta u Edinburghu putem Twittera postavila je seriju pitanja Billu Gatesu. Pitanja su poslali njeni pratitelji.

O omikronu

Gates navodi kako je omikron izazov za zdravstvene sisteme širom svijeta te da će najteži slučajevi zaraze biti kod nevakcinisanih.

 Međutim, kad omikron prođe nekom zemljom, slučajevi će nestati i covid će se moći tretirati kao sezonska gripa – rekao je Gates i dodao da će omikron stvoriti dobar imunitet barem za iduću godinu i da je malo vjerovatno da će doći do zaraznijeg soja koronavirusa. Ipak, rekao je, u to ne možemo biti sigurni.

O budućnosti vakcinisanja

Gates se osvrnuo na trenutne probleme s cjepivima protiv COVID-19 rekavši da, iako sprječavaju teške posljedice koronavirusa, pa čak i smrt, postoje dvije važne stvari na kojima treba raditi.

Ono što se sada događa je da se čak i potpuno vakcinisani ljudi ponovno zaraze novim i jačim varijantama virusa koji se pojavljuju, a trajanje je još uvijek vrlo ograničeno.

Buduća cjepiva sada bi trebala spriječiti ponovnu infekciju i osigurati višegodišnje trajanje, prenosi Index.

Pročitajte više: Bill Gates objavio kada će doći kraj pandemiji

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori