Biden: SAD suspendovao trgovinske veze sa Rusijom zbog napada na Ukrajinu

Washington DC

Američki predsjednik Joe Biden objavio je da su prekinuli trgovinske odnose s Rusijom zbog napada na Ukrajinu i zaustavili uvoz glavnih proizvoda, uključujući plodove mora, alkohol i dijamante iz ove zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).
U svom govoru u Bijeloj kući, Biden je najavio nove sankcije koje će biti uvedene Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Biden je izjavio da se njegova podrška ukrajinskom narodu nastavlja te kako je upravo obavio telefonski razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

"S našim saveznicima iz NATO-a i G7, Kanadom, Francuskom, Njemačkom, Italijom, Japanom, Velikom Britanijom i Evropskom unijom, najavljujemo naše nove korake u daljnjem tjeranju Putina (ruskog predsjednika Vladimira) u kut i pozivanje ga na odgovornost za njegove napade na Ukrajinu", rekao je Biden.

Biden je istaknuo da su Rusiji povukli status "najprivilegiranije zemlje" koji olakšava trgovinu između zemalja, snižava carine i dozvoljava uvoz, te naveo da su obustavili normalne trgovinske odnose s Rusijom.

Ističući da trgovina između SAD-a i Rusije također ima Status stalni normalni trgovinski odnosi (PNTR), Biden je rekao da će "uklanjanjem PNTR-a otežati Rusiji trgovinu sa SAD-om".

“Također ćemo zabraniti uvoz određenih proizvoda s potpisom ruske ekonomije, uključujući plodove mora, votku i dijamante”, rekao je Biden.

Navodeći da su poduzeti novi koraci protiv ruskih milijardera i da će se nova imena dodati na popis oligarha koji su na meti sankcija, Biden je rekao da "ovi oligarsi podržavaju Putina. Oni pokušavaju sakriti novac koji su ukrali od ruskog naroda u našim zemljama . Ti ljudi su dio političke korupcije u Moskvi i plaća ih Kremlj. Oni bi trebali dijeliti tu cijenu".

Američki predsjednik je rekao i da će, između ostalog, prihvatiti ukrajinske izbjeglice.

"Pobrinut ćemo se da Ukrajina ima oružje za odbranu od napada ruskih snaga. Poslat ćemo novac i hranu ukrajinskom narodu. Također ćemo dočekati ukrajinske izbjeglice", kazao je Biden.

Biden je na pitanje novinara: "Mislite li da će Rusija koristiti hemijsko oružje u Ukrajini?", odgovorio:

"Neću govoriti o našim obavještajnim podacima. Ali ako Rusija koristi kemijsko oružje, platit će cijenu".

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)