Biden i Xi telefonski razgovarali o odnosima Kine i SAD-a

Biden i Xi telefonski razgovarali o odnosima Kine i SAD-a
Foto: Fena

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je telefonski sa svojim kineskim kolegom Xijem Jinpingom oko 90 minuta u četvrtak, rekao je visoki američki dužnosnik, a obojica su čelnika istaknula da je potrebno učiniti sve kako natjecanje između dvije najveće svjetske ekonomije ne bi preraslo u sukobe.

Odnosi između Washingtona i Pekinga na najnižoj su taočki u posljednjih više desetljeća, i bio je to tek drugi razgovor dvojice čelnika otkad je Biden u januru preuzeo dužnost, prenosi Al Jazeera.

Bijela kuća saopćila je da se razgovaralo o “strateškim pitanjima”, uključujući područja na kojima dvije zemlje imaju zajedničke interese, ali i područja na kojima su im interesi suprotstavljeni.

Visoki američki dužnosnik kazao je da se razgovor fokusirao na ekonomska pitanja, klimatske promjene i pandemiju COVID-19.

Kineski mediji objavili su da je razgovor dvojice čelnika bio “iskren” i “sveobuhvatan”, te da je predsjednik Xi upozorio da američka politika prema Kini otežava razvoj odnosa između dvije zemlje. U kineskom izvještaju dodaje se da su dvije strane dogovorile da će održavati redovne kontakte na najvišoj razini, te da će od svojih radnih skupina za sauradnju tražiti da pojačaju komunikaciju.

Dosadašnji kontakti između dviju administracija, od februara, kad su Xi i Biden prvi put razgovarali, nisu donijeli napredak u nizu spornih pitanja, od borbe protiv klimatskih promjena, preko pitanja poštivanja ljudskih prava, do istraživanja porijekla novog koronavirusa.

Posljednjih mjeseci Kina i SAD gotovo svakodnevno se međusobno optužuju u raznim pitanjima, nameću sankcije dužnosnicima duge strane i kritiziraju drugu stranu zbog nepridržavanja međunarodnih obveza.

Izvor: FENA

Pročitaj više: Biden se sastaje s Putinom kako bi pokrenuo resetiranje američko-ruskih odnosa

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori