Banja Luka i njene znamenitosti – Zašto je trebate posjetiti!

Smještena na tri sata od glavnog grada Bosne i Hercegovine, Banja Luka je pravi dragulj. Drugi po veličini grad u našoj državi, smješten je uz rijeku Vrbas. Ovaj grad, koji turisti često zanemaruju, može se pohvaliti prelijepim vrtovima, pješačkim bulevarima prilagođenim turistima, fantastičnim restoranima i brojnim fascinantnim historijskim i kulturnim znamenitostima.

Grad, koji se nalazi na području koje je naseljeno barem od prvih nekoliko vijekova naše ere, ima dugu i bogatu historiju. Kao i mnogim drugim balkanskim narodima, Banja Lukom je vladalo nekoliko grupa, uključujući Ilire, Rimljane, Slovene, Osmanlije i Austrougare. Svi oni su ostavili svoj trag i stvorili šarm, toplinu i ljepotu koja se u potpunosti pokazuje na svakom koraku.

Gospodska ulica

Putovanje do Banja Luke nije potpuno bez lutanja njenim najvećim turističkim pješačkim bulevarom, Gospodskom ulicom. Iako je pravo ime bulevara Ulica Veselina Masleše, Gospodska je ime koje je zapalo za oko lokalnom stanovništvu ali i turistima.

Ova ulica, koja je najstarija i najprometnija u gradu, datira iz devetnaestog stoljeća. Zgrade su sagrađene u neorenesanstnom arhitektonskom stilu. U tim zgradama nalaze se razne prodavnice, restorani, banke, draguljare i kafići. Banja Luka

Tvrđava Kastel

Smješteno u srcu Banja Luke nalazi se srednjovjekovno utvrđenje, poznato kao tvrđava Kastel. Ova građevina, sagrađena je tik uz rijeku Vrbas, na mjestu  na kom su ranije bila utvrđenja iz rimskog i predrimskog perioda.

Tvrđava Kastel relativno je dobro očuvana i dio je kompleksa od 48.000 kvadratnih metara koji uključuje devet bationa i dvije kule. Tu se mogu pronaći i nekoliko zgrada koje čine središnji kamp, uključujući kamenu zgradu, mali arsenal i središnju oružnicu. Unutar utvrde otkriveni su ostaci drevnih predmeta, kasnoantičkih bronzanih predmeta i keramike.

Mala Stanica

Mala Stanica smatra se jednim od najboljih restorana u cijelom gradu. Naziv je dobila po svojoj prvobitnoj ulozi. Ovo mjesto bila je željeznička stanica. Iako ovo mjesto privlači posjetitelje zbog historijskog i arhitektonskog sadržaja, to nije sve. Budući da je Mala Stanica sada restoran, njihov izvrstan meni čini da se posjetitelji iznova i iznova vraćaju.

Ovaj šarmantni grad sa svojim živahnim ulicama, jedinstvenim pijacama i historijskim draguljima trebao bi se pronaći na vašoj listi putovanja. I to u samom vrhu! Pogledajte dio puta od Banja Luke ka Sarajevu i upijte sve prirodne ljepote koje naša država ima.

Pratite nas na našim stranicama na

Odgovori

Vezane vijesti

Vezane vijesti