Robne berze kažu: Bakar je nova nafta

Bakar je nova nafta

Bakar je nova nafta
Bakar je nova nafta

Analitičari Goldman Saksa za robne berze kažu da je bakar nova nafta. Predviđaju rast cijene crvenog metala na 11.000 dolara po metričkoj toni.

Svoje prognoze o poskupljenju bakra obrazlažu ubrzanjem prelaska na “zelenu” energiju sa fosilnih goriva i nedovoljnom ponudom ovog metala, prenosi CNBC.

Na osnovu očekivanog skoka potražnje, a u uslovima već oskudne tržišne ponude u svjetlu pandemije, Goldman Saks sada procjenjuje da će cijena bakra porasti na prosječnih 11.000 američkih dolara po metričkoj toni tokom narednih 12 mjeseci, prenosi Tanjug.

Prema podacima sa Londonske berze metala, ovaj elemenat je u srijedu trgovan po cijeni od oko 8.900 dolara po toni.

O bakru

Bakar se masovno upotrebljava za produkciju električnih provodnika i uopšte u elektronici. Zbog malih rezervi i velike primjene bakar predstavlja materijal od strateškog značaja. Bakar se dodaje u razne legure. Miješa se i sa srebrom i zlatom što u znatnoj mjeri poboljšava njihove mehaničke osobine.

U građevinarstvu se bakar koristi kao krovni pokrivač i za izradu oluka, a od skora i kao materijal za oblaganje fasada. Prijatna i nježna zelena boja njegove patine, kao i velika trajnost, čine ga gotovo idealnim, iako skupim, građevinskim materijalom.

Supply system. Pipes for pipeline

Pročitaj više: Uskoro počinje izgradnja tunela Kvanj kod Mostara

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori