CNN: Bajden rekao Erdoanu da će masakr nad Armencima priznati kao genocid

Ranije je CNN objavio da će Bajden navedeni događaj tretirati kao genocid, a podsjetili su da je to obećao u kampanji predsjedničkih izbora

Američki predsjednik  Džo Bajden (Joe Biden) jučer je poručio turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan) da namjerava masakr Osmanskog carstva nad Armencima 1915. godine priznati kao genocid, tvrdi izvor CNN-a, koji zna sadržaj razgovora.

U saopćenjima Bijele kuće i ureda predsjednika Turske ovaj stav nije istaknut. Prema spomenutom izvoru, jučerašnji telefonski razgovor je bio napet. Portal "Bloomberg" je prvi objavio da je Bajden kazao Erdoanu šta planira učiniti.

Ranije je CNN objavio da će Bajden navedeni događaj tretirati kao genocid. Podsjetili su da je to obećao u kampanji predsjedničkih izbora. Prethodni predsjednici SAD govoreći o ovom događaju nisu upotrebljavali riječ genocid. Što je, kako navodi CNN, oprez da se ne bi narušili odnosi sa ključnim regionalnim saveznikom.

Bajden je prošle godine u intervjuu za "New York Times" rekao da je mnogo vremena proveo sa Erdoanom te ga je nazvao autokratom. 

Procjena je da je od 1914. do 1923. ubijeno između 300.000 i dva miliona ljudi Armenaca.

U rezoluciji koju je usvojio Senat 2019. godine masovna ubistva od 1915. do 1923. su okarakterisana kao genocid, navodi CNN.

IZVOR: CNN / AVAZ

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)