Avokado je plod tropskog drveta koje je porijeklom iz Srednje Amerike. Postalo je popularno zbog nutritivnog sastava i vrijednosti esencijalnog ulja koje se koristi u kozmetici.
U nastavku saznajte kako odabrati savršeno zreli avokado te koje su zdravstvene prednosti njegove konzumacije.
Avokado – nutritivni sastav
Avokado se svrstava u kategoriju voća, a porijeklom je iz Srednje Amerike. Zbog specifičnog izgleda se naziva još i aligatorskom kruškom.
Avokado je plod zimzelenog drva koje se obično nalazi u prašumama. Plod je zelene boje, kvrgavog i nepravilnog oblika. Koristi se u prehrambene i kozmetičke svrhe zbog hranjivosti i vrijednosti esencijalnog ulja.
Smatra se egzotičnom hranom u Europi jer ne raste tradicionalno na tom području, a relativno nedavno je populariziran zbog vrijednog nutritivnog sastava.
U 100 grama avokada se nalazi:
- 160 kalorija,
- 15 grama masti, od čega čak 10 grama mononezasićenih masnih kiselina i 1.8 gram polinezasićenih masnih kiselina,
- 12 miligrama kalcija,
- 10 miligrama vitamina C,
- 7 grama dijetalnih vlakana,
- 0.7 grama šećera,
- 29 miligrama magnezija, 485 miligrama kalija, 7 miligrama natrija i 0.6 miligrama željeza.
Stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline navode vitaminski pregled avokada. 100 grama avokada sadrži:
- vitamin K – 26% od preporučene dnevne doze,
- folna kiselina – 20% od preporučene dnevne doze,
- vitamin C – 17% od preporučene dnevne doze,
- vitamin B6 – 13% od preporučene dnevne doze,
- vitamin E – 10% od preporučene dnevne doze.
Avokado – zdravstvene prednosti
Zbog niskokaloričnosti, izvrsnog masnog profila i bogatstva vitamina i minerala konzumacija avokada pruža niz zdravstvenih dobrobiti.
Uz redovnu uravnoteženu prehranu i tjelovježbu, jela bogata avokadom mogu doprinijeti zdravlju organizma.
Prevencija srčanih bolesti
Zbog toga što avokado u 100 grama sadrži 15 grama masnoća, a od toga su 11.8 grama nezasićene masne kiseline, smatra se dobrom namirnicom za poboljšanje lipidnog profila.
Također, avokado ne sadrži kolesterol i sadrži malo natrija, što povoljno djeluje na zdravlje srca i krvnih žila.
Jedna od glavnih masnih kiselina je i oleinska, koja se u većem dijelu nalazi i u maslinovom ulju. Povezuje ju se s protuupalnim efektima i očuvanjem zdravlja srčanog sustava.
Antioksidansi
Među mnogim nutrijentima koje avokado sadrži se nalaze i vrijedni antioksidansi koji umanjuju djelovanje štetnih slobodnih radikala koji nastaju oksidacijom unesene hrane ili UV zračenjem.
Pigmenti lutein i zeaksantin dokazano mogu zaštititi zdravlje očiju, posebno od razvitka sive mrene.
Antioksidansi za koja istraživanja, poput onog objavljenog 2013. godine u časopisu Critical Reviews in Food Science and Nutrition, pokazuju da djeluju protuupalno i antikancerogeno u testnim slučajevima su perzenoni A i B, specifični za avokado.
S obzirom na višestruku protuupalnu aktivnost sastojaka u avokadu, korištenje tog ploda u prehrambene svrhe može pomoći kod simptoma upalnih bolesti poput artritisa, ističu stručnjaci medicinskog portala Medical News Today.
Povoljno djelovanje na probavu
Avokado sadrži 7 grama dijetalnih vlakana u 100 grama ploda što ga čini namirnicom koja dobro djeluje na rad crijeva i poboljšanje probave.
Vlakna spadaju pod ugljikohidrate, ali se strukturno razlikuju od šećera, a naš ih organizam ne može probaviti. Stoga mogu:
- potaknuti rad crijeva,
- neka od njih služe kao hrana “dobrim” mikroorganizmima u probavnom sustavu,
- mogu regulirati i nivo glukoze u krvi.
Avokado – priprema
Kuhar Almo Čatlak na svom kulinarskom portalu Fini Recepti by CroChef navodi kako izabrati najbolji avokado te kako ga očistiti i jesti.
Zreli avokado ćete prepoznati dodirom na vanjsku koru koja bi trebala lagano popustiti ako je pritisnete. To znači da avokado iznutra nije pretvrd što je inače odlika nezrelog ploda.
Izvor: dnevnik.hr/krenizdravo
Pročitajte i ovo: Partnerstvo za zdravlje obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a besplatnim testiranjem i organizacijom DPST treninga