Haos i pucnjava: Veliki neredi u Rotterdamu (VIDEO)

Haos u Holandiji

Haos u Rotterdamu
Zasluge: @lidwien

Nizozemska policija ispaljuje pucnjeve upozorenja dok izbijaju neredi na protestima protiv blokade u Rotterdamu

Neredi su izbili tokom protesta protiv mjera protiv koronavirusa u nizozemskom gradu Rotterdamu, kažu dužnosnici i svjedoci. Najmanje dvije osobe su ozlijeđene kada je policija otvorila vatru.

Nemiri su počeli u petak oko 20 sati kada se velika skupina prosvjednika okupila kako bi prosvjedovala protiv mjera protiv koronavirusa, uključujući predloženo "2G pravilo", koje zahtijeva dokaz o vakcinisanju ili oporavku za pristup određenim lokacijama.

Snimke na društvenim mrežama prikazuju haotične scene, zapaljene automobile i reagiranje interventne policije. Na jednom videu čuje se pucanj prije nego što muškarac padne na tlo.

Javni emiter NOS priopćio je da je policija upucala najmanje dvije osobe, no nisu odmah poznati njihovi uvjeti. Također nije bilo riječi o tačnim okolnostima pucnjave.

.“Policija je prisutna u velikom broju i pokušava uspostaviti red.”

Jan Struijs, predsjednik Sindikata nizozemske policije, nazvao je nerede "ozbiljnom krizom" s puno nasilja.

"Ovo je prava bitka s mnogo ozlijeđenih, puno požara, puno vatrometa i puno vandalizma", rekao je za lokalnu TV, dodajući da neki od počinitelja nisu bili dio prosvjeda i da su došli isključivo radi nereda.

Nizozemska vlada najavila je djelomično zatvaranje ranije ovog mjeseca jer su dnevni broj slučajeva koronavirusa nastavio rasti. U četvrtak je prijavljen 23.591 novi slučaj, što je daleko najveći zabilježeni porast u jednom danu.

Pročitajte više: Masovni protesti Australiji protiv karantina i epidemioloških mjera

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori