Češka vlada odustala od ponovnog otvaranja prodavnice zbog pocećanja broja zaraženih

(Photo by Thierry Monasse/Getty Images)
(Photo by Thierry Monasse/Getty Images)
PRAG - Češka vlada je danas odustala od planova za otvaranje neesencijalnih maloprodajnih radnji od sljedeće sedmice.

Ministar industrije Karel Havlicek najavio je odluku na Twitteru.

"Situacija s pandemijom nije dobra, britanska se varijanta još uvijek širi. Zbog toga smo odlučili da za sada ne otvaramo zatvorene trgovine", rekao je Havlicek, dodajući da će vlada ponovno raspravljati o otvaranju trgovina sljedeće sedmice.

Češka je zemlja s 10,7 miliona stanovnika trenutno ima najveću stopu zaraze u Evropi, prijavljujući 968 novih slučajeva na 100.000 ljudi na dvonedeljnoj osnovi, prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Manjinska vlada premijera Andreja Babiša suočila se s kritikama opozicije i grupa građana zbog kaotičnog upravljanja i nepredvidljivosti u pandemiji, ali suočava se i sa sve većim zahtjevima za ublažavanjem ograničenja.

Vlada je od ponedjeljka razmišljala o otvaranju trgovina. Planira djelimično otvaranje škola kako bi se mnoga djeca vratila u učionice u martu.

Međutim, bolnice su tokom posljednjih tjedana imale naglašen kapacitet.

Od petka ujutro u cijeloj je zemlji bilo dostupno 14% kreveta za intenzivnu njegu i osobe s velikom ovisnošću, uključujući 149 mjesta za pacijente s COVID-om.

Broj pacijenata s COVID-om hospitalizovanih u teškom stanju dostigao je 1.258, iznad vrhova zabilježenih u novembru.

Ministar zdravstva Jan Blatny rekao je u srijedu da će češke bolnice možda biti preplavljene pacijentima od koronavirusa za dvije ili tri sedmice, izdajući dosad najjače upozorenje.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)