Češka vlada odustala od ponovnog otvaranja prodavnice zbog pocećanja broja zaraženih

(Photo by Thierry Monasse/Getty Images)
(Photo by Thierry Monasse/Getty Images)
PRAG - Češka vlada je danas odustala od planova za otvaranje neesencijalnih maloprodajnih radnji od sljedeće sedmice.

Ministar industrije Karel Havlicek najavio je odluku na Twitteru.

"Situacija s pandemijom nije dobra, britanska se varijanta još uvijek širi. Zbog toga smo odlučili da za sada ne otvaramo zatvorene trgovine", rekao je Havlicek, dodajući da će vlada ponovno raspravljati o otvaranju trgovina sljedeće sedmice.

Češka je zemlja s 10,7 miliona stanovnika trenutno ima najveću stopu zaraze u Evropi, prijavljujući 968 novih slučajeva na 100.000 ljudi na dvonedeljnoj osnovi, prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Manjinska vlada premijera Andreja Babiša suočila se s kritikama opozicije i grupa građana zbog kaotičnog upravljanja i nepredvidljivosti u pandemiji, ali suočava se i sa sve većim zahtjevima za ublažavanjem ograničenja.

Vlada je od ponedjeljka razmišljala o otvaranju trgovina. Planira djelimično otvaranje škola kako bi se mnoga djeca vratila u učionice u martu.

Međutim, bolnice su tokom posljednjih tjedana imale naglašen kapacitet.

Od petka ujutro u cijeloj je zemlji bilo dostupno 14% kreveta za intenzivnu njegu i osobe s velikom ovisnošću, uključujući 149 mjesta za pacijente s COVID-om.

Broj pacijenata s COVID-om hospitalizovanih u teškom stanju dostigao je 1.258, iznad vrhova zabilježenih u novembru.

Ministar zdravstva Jan Blatny rekao je u srijedu da će češke bolnice možda biti preplavljene pacijentima od koronavirusa za dvije ili tri sedmice, izdajući dosad najjače upozorenje.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori