Apple ulazi u novu oblast, vrijednost kompanije mogla bi se udvostručiti

Apple

Dionice Applea u petak su dostigle rekordno visok nivo nakon izvještaja da firma ubrzava napore za lansiranje autonomnog (samovozećeg) vozila.

Appleove dionice su porasle za 1,7 posto i trgovale su se po cijeni od 160,55 dolara po dionici. Prema izvještaju Bloomberg Newsa, firma interno traži rok za autonomno vozilo do 2025.ž, piše biznisinfo.ba.

Appleov ulazak u prostor električnih vozila mogao bi firmu staviti u konkurenciju s Teslom, kao i s novim igračima kao što su Rivian i Lucid Motors i tradicionalnim proizvođačima automobila koji se udaljavaju od fosilnih goriva.

Dionice električnih vozila porasle su posljednjih mjeseci jer se sve više potrošača i ulagača kladi na ono što se nadaju da će biti sljedeća Tesla.

Rivian je prošle sedmice izašao na berzu u jednom od najvećih IPO-a ove godine i brzo je premašio tržišnu kapitalizaciju proizvođača automobila Ford i General Motors. Dionice Riviana i Lucida, koje su u junu izašle na berzu putem bile su volatilne cijele sedmice.

Dionice Applea ove su godine porasle za 21 posto, podižući tržišnu kapitalizaciju firme na preko 2,6 biliona (hiljada milijardi) dolara.

Appleov potencijalni ulazak u prostor autonomnih vozila dugo je bio tema nagađanja. Morgan Stanley je objavio dvije bilješke nakon priče Bloomberga, a analitičarka Katy Huberty u jednoj je napisala da je to “prvi izvještaj u medijima koje uključuje širok broj podataka dobivenih od Appleovih insajdera i pruža dovoljno prijavljenih detalja da potencijalno daju vjerodostojnost ideji da bi Appleovo lansiranje automobila moglo ubrzati usvajanje nove tehnologije i proširiti tržište slično kao i prijašnja lansiranja Appleovih proizvoda.”

Dok su automobili potpuno novi pothvat za Apple, uspjeh firme na novim tržištima i njene mogućnosti vertikalne integracije mogli bi nagovijestiti uspjeh, napisao je Huberty, Appleov analitičar Morgan Stanleya.

Automobili predstavljaju “najjasniji put” za Apple da udvostruči svoj prihod i tržišnu vrijednost, naveli su analitičari.

Pročitajte više: Prevaranti su zloupotrebili Appleov razvojni program kako bi ukrali milione

Pratite nas na Facebook akter,ba - Apple ulazi u novu oblast, vrijednost kompanije mogla bi se udvostručiti

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori