Astronomski opservatorij u Sarajevu – Čolina Kapa

19861499938_3958882feb_o
FOTO: Iain Hinchliffe

Užasne ruševine vojne tvrđave pretvorene u astronomski opservatorij smještene su na vrhu Sarajeva. 

Prije prvog svjetskog rata na planini Trebević izgrađena je austrougarska vojna tvrđava. Vrh planine pružao je pogled na cijeli grad i bio je ključna tačka u vojnom osmatranju. Nakon Drugog svjetskog rata, ovaj vidikovac se ponovo pokazao korisnim, kada je tvrđava pretvorena u astronomsku opservatoriju. 

Astronomsko društvo Orion osnovalo je opservatorij Čolina Kapa i naporno je radilo na tome da ga dovede do najnovijih tehnoloških standarda. Do 1972. godine to je bio jedini objekat te vrste u Bosni i Hercegovini. Njegove tri kupole okrunile su zgradu čekajući da astronomi posmatraju noćno nebo, dok je tvrđava ispod sadržavala sve što bi gostujućim naučnicima moglo biti potrebno za višednevni boravak, uključujući referentnu biblioteku i fotolaboratorij. Istraživanja provedena na opservatoriji dovela su do objavljivanja fotografskog atlasa sjevernog neba sastavljenog od ovdje snimljenih fotografija.

Nažalost, dvije decenije kasnije, devedesetih godina, veći dio Sarajeva je devastiran granatiranjem tokom rata u Bosni. Astronomska opservatorija nije bila izuzetak. Zvjezdarnica Čolina Kapa i svi njeni instrumenti potpuno su uništeni u razdoblju od 1992. do 1995. godine. Područje je bilo potpuno razoreno sukobom, a bez odgovarajućeg finansiranja opservatorija je napuštena.

Danas ostaje važan simbol Sarajeva, jer njegova bijela zgrada i dalje gleda na grad s planine Trebević. Međutim, danas su zidovi urušeni i dotrajali. Bez obzira što je napuštena zgrada popularna atrakcija za planinare koji istražuju grad, većina Sarajlija bi voljela da se opservatorij obnovi.

Bez Čoline Kape, astronomija u Bosni i Hercegovini praktično ne postoji, unatoč činjenici da se proučavanje zvijezda seže u 15. stoljeće u regiji. Pokrenuta je kampanja prikupljanja sredstava s namjerom da se "astronomija vrati u Sarajevo".

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori